“Zonde om alles weg te gooien”

312

Achter sommige modelabels schuilt niet alleen een mooie collectie, maar ook een goed verhaal. Jij&Wij sprak met ‘duurzaam duo’ en zussen Nadiah (29) en Iliana (26), eigenaren van webshop Scrapfab.

“Je kunt wel zeggen dat duurzaamheid ons met de paplepel is ingegoten. We zijn opgevoed met het idee dat het zonde is om dingen die nog hergebruikt kunnen worden, weg te gooien. Nadiah is turnlerares en maakt zelf turnpakjes met bijbehorende scrunchies voor in je haar. Omdat er steeds meer vraag kwam naar die scrunchies, zijn we in 2018 een webshop begonnen.”

Mondkapjes
“In mei 2020 werd tijdens de laatste persconferentie over covid-19 duidelijk dat mondkapjes verplicht zouden worden in het openbaar vervoer. Eerder hadden we al met het idee gespeeld om ook duurzame mondkapjes te maken en na deze persconferentie zijn we direct van start gegaan. Bij Nadiah thuis hebben we een atelier, waar onze naaimachines staan. We trommelden iedereen in onze omgeving op om te helpen: elastiek knippen, stoffen uitsnijden en volop mondkapjes naaien.”

Restmateriaal
“Ook de mondkapjes bleken een enorm succes. Deze zijn gemaakt van restmateriaal zoals gordijnen, tweedehands kleding of overgebleven stukken stof. Mensen weten ons inmiddels te vinden en we krijgen uit allerlei hoeken stoffen gebracht die over zijn. Dat is erg fijn want we vinden het belangrijk dat het hergebruik van deze stoffen een positieve impact heeft op de voetafdruk van de textielindustrie.”

Goede zaak
“We zijn best trots dat we in drie jaar tijd een goedlopende webshop plus vijf verkooppunten in het oosten van het land hebben opgebouwd. De verkoop loopt als een trein. Dat is heel leuk, maar soms ook druk in combinatie met onze banen. Maar we doen het met liefde en hopen dat we met onze scrunchies én mondkapjes een steentje bij kunnen dragen aan het verduurzamen van de textielindustrie!”