“Na een drukke periode neem ik bewust tijd voor mijn gezin”

1058

Karin de Vries (60), speelgoedwinkel Rood met witte stippen, Den Haag

Als kind keek ik mijn ogen uit als ik in december voor de etalageruiten van de Bijenkorf stond. Rijdende treintjes, bewegende poppen; het was een uitje! Toen ik 21 jaar geleden deze speelgoedwinkel begon, nam ik me daarom voor: ik wil een winkel waar ik zelf ook zou kopen. Onze etalage is altijd een feest om naar te kijken en wij maken van cadeautjes graag iets leuks om te geven. Dat trekt publiek en ik krijg veel complimenten. Ik zie kinderen nu ook genieten van onze etalage, daar doe ik het voor.”

Uitgebreid kerstmaal
“In de kerstvakantie is de winkel dicht. Na een drukke periode neem ik bewust tijd voor mijn gezin. De kerstdagen vier ik thuis met mijn man, twee kinderen van 28 en 31 jaar en mijn kleindochter van 3. Meestal schuift er ook een eenzame tante of vriendin aan want met de kerstdagen moet je niet alleen zitten, vind ik. Mijn man kookt elk jaar een uitgebreid veganistisch-, vegetarisch- en vleesmaal. Daar is hij uren mee bezig en ik vind het heerlijk dat wij aan kunnen schuiven! Kerst gaat om de gezelligheid, niet om de pakjes — ook al verkoop ik zelf speelgoedcadeaus aan klanten. Mijn kinderen kregen toen zij klein waren altijd een nuttig cadeau zoals een pyjama of sokken en een uitbreiding voor in de kerststal. Die staat nu bij mijn kleinkind.”

Bonte etalage
“In december zetten wij een viermeterhoge kerstboom in huis. Ik woon in hetzelfde pand als de winkel; een oud de Gruyterpand met een heel hoog plafond. Dus er is ruimte genoeg. Het is nogal een bonte boom met heel veel paddenstoelen met — hoe kan het ook anders— rood met witte stippen. Ook de etalage is bont. Daar ben ik vanaf oktober druk mee: we starten met de herfst, dan duikelen we van Sint Maarten naar de Sint en zodra die het land uit is, tover ik het om in één grote kerstetalage. Ik doe dat zelf, want door mijn achtergrond als juf ben ik wel gewend om creatief aan de slag te gaan. De decembermaand betekent hard werken, maar al die blije gezichten daar doe je het toch voor?”