Zo word jij een supercollega!

213

Je collega’s zie je (bijna) elke dag. Dan is het wel zo fijn als jullie het gezellig hebben samen. Zeven tips!

Wees een luisterend oor 
Een woordenwisseling met een klant of een vervelend beoordelingsgesprek: iedereen loopt weleens tegen dingen aan. Wat is er dan fijner dan een collega te hebben bij wie je je hart kunt luchten? Kijk of jij die persoon kunt zijn en luister zonder te oordelen. 

Bied je hulp aan 
Heeft jouw collega bij de paskamers het superdruk? Of is hij of zij aan het worstelen met het opmaken van de kassa? Ga dan niet onverstoorbaar verder met je eigen werkzaamheden en vraag of je iets kunt betekenen. Een paar extra handjes of frisse blik is altijd fijn!

Houd je aan afspraken 
Heb je gezegd dat je gaat helpen in het magazijn? Of het maken van de roosters op je neemt? Houd je daar dan ook aan. Wanneer jij je afspraken nakomt, weten jouw collega’s dat ze op je kunnen rekenen en dat is heel waardevol. 

Geef een compliment 
Eerlijk is eerlijk: een compliment doet iedereen goed. Heeft je collega een goede verkoop gedaan of de winkel een indrukwekkende metamorfose gegeven? Houd het niet voor je, maar spreek het uit! 

Gun anderen succes 
Het kan best even slikken zijn wanneer een collega een promotie krijgt die jij graag had gewild of wordt overladen met complimenten. Houd in je achterhoofd dat de prestaties van je collega’s losstaan van jouw succes en wees oprecht blij wanneer zij ‘punten scoren’. 

Toon interesse 
Praat niet aan één stuk door over jezelf en toon interesse in je collega’s. Daarmee laat je zien dat je het belangrijk vindt om te weten wat hen drijft. Bijkomend voordeel: de samenwerking verloopt een stuk soepeler als je wat meer van elkaar weet. 

Zet een (oprechte) glimlach op 
Wanneer je met een chagrijnig gezicht aan het werk bent, is de kans groot dat anderen met een grote boog om jou heen lopen. Ook als ze eigenlijk wel jouw hulp kunnen gebruiken of behoefte hebben aan een praatje. Door te glimlachen, laat je zien dat je benaderbaar bent en creëer je een fijne sfeer.