Zo word jij een luisteraar pur sang!

903

In de pauze vertelt jouw collega over zijn of haar vakantie en voordat je er erg in hebt, ben jij in geuren en kleuren je eigen kampeerverhalen aan het delen. Herkenbaar? Met deze 9 tips word jij een luisteraar pur sang en lopen je gesprekken lekker soepel.

1 Maak oogcontact
Een goede luisterhouding is het halve werk. Richt je naar de spreker, knik af en toe (overdrijf niet) en maak oogcontact. Zo geef je het signaal af dat je echt luistert en voelt de ander de ruimte om zijn of haar verhaal te delen.

2 Houd je gedachten erbij
Wanneer jij je gedachten laat afdwalen naar je boodschappenlijstje voor het avondeten of dat telefoontje naar de tandarts dat je nog moet plegen, schakel je je luistervermogen grotendeels uit. En dat voelt de ander feilloos aan. Houd je aandacht er dus bij.

3 Stel vragen
Door vragen te stellen, toon je interesse en spoor je je gesprekspartner aan om (nog) meer te delen. Let wel op dat je geen ongepaste vragen stelt. Daarmee kun je iemand in verlegenheid brengen en dat is het laatste wat je wilt.

4 Verwacht niets terug
Luister niet met de intentie om daarna zelf aan de beurt te komen. Natuurlijk is het leuk als iemand ook aan jou vraagt hoe het gaat, maar het moet niet de reden zijn om naar een ander te luisteren.

5 Wees geduldig
Hoe langzaam iemand ook spreekt: maak geen zinnen af. Zo voorkom je dat je zaken verkeerd invult of de ander opjaagt. Weinig tijd? Excuseer jezelf dan netjes en geef aan dat je het gesprek op een ander moment graag vervolgt.

6 Negeer je mobiel
Hoeveel bliepjes en lichtflitsen er ook uit jouw mobiel komen: laat je niet verleiden om een oproep of appje te beantwoorden (wek ook niet de intentie dat je dat het liefst wilt) en focus je op het gesprek.

7 Val niet in de reden
Niets ergerlijker dan een gesprekspartner die je steeds in de rede valt. Is er écht iets wat je wilt zeggen? Laat de ander dan eerst uitspreken voordat je zelf het woord neemt.

8 Deel adviezen en ervaringen met mate
Voorkom dat het gesprek opeens om jou draait en wees spaarzaam met het delen van jouw ervaringen en inzichten. Vaak willen mensen vooral hun ei kwijt en zitten ze niet te wachten op goedbedoelde adviezen of anekdotes.

9 Oordeel niet gelijk
Wanneer iemand iets vertelt, vinden we daar al snel iets van. Voordat je het weet ben je vooral bezig met het formuleren van argumenten in plaats van met luisteren. Zet je oordelen en gedachten dus even on hold en luister gewoon.