Zo verbeter je je prestaties in bed

1916

Na een lange werkdag, kruip je ’s avonds je bed in. Het enige wat je wilt is heerlijk slapen, maar een uur later lig je nog steeds naar het plafond te staren. En wanneer je eindelijk wegdommelt, slaap je onrustig, waardoor je de volgende ochtend moe wakker wordt. Herkenbaar? Met deze tips kom je voortaan zó uitgerust uit bed dat je lijf tintelt van energie!

Zoek het daglicht op
Je nachtrust verbetert als je overdag voldoende daglicht krijgt. Te beginnen met het ochtendlicht. Daarmee gaat je interne wekker af en ontwaakt je lichaam en geest. Het is om die reden verstandig regelmatig naar buiten te gaan als je overdag binnen doorbrengt. Daarmee laat je je klok synchroon lopen met het ritme van de natuur.

Ga stress te lijf
Spanning en piekeren verlagen de kwaliteit van je slaap. Je vermindert de negatieve impact van stress door het letterlijk van je af te schrijven in een dagboek. Dus niet op je telefoon, laptop of iPad, maar echt op schrift.

Creëer het ideale slaapklimaat
De perfecte temperatuur om te werken is tussen de 18 en 20 graden. Voor de nachtrust is dat minder exact te bepalen. Van belang zijn: frisse lucht (zet je raam op een kier), een schone kamer (geen stof) en verwarming uit (droge lucht en te warm).

Pas op met cafeïne
Veel mensen denken dat koffie geen effect heeft op hun lijf – maar dat heeft het wel. Stop maar eens cold-turkey met het drinken van cafeïne en kijk wat er gebeurt. Grote kans dat je last krijgt van hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid. Cafeïne blijft tot wel zes uur actief in je lichaam. Wil je zeker weten dat je koffieconsumptie je nachtrust niet in de war schopt? Drink dan geen koffie meer na 15:00 uur. Let op: ook décafe bevat cafeïne en thee van theeblaadjes theïne.

Breng jezelf in slaapmodus
Dim de lichten voordat je slapen gaat, stop met nadenken en laat je brein met rust. Extra goed werkt het als je de televisie uitzet, je telefoon weglegt en nog even naar rustige muziek luistert.

Duik op tijd je bed in
Elk uur voor middernacht (24:00 uur) telt dubbel. Wanneer het donker wordt, start je lichaam met de aanmaak van melatonine – een hormoon dat slaperig maakt. Het is dus vanuit de natuur gezien logisch om naar bed te gaan zodra je moe wordt. Ben je bang dat je wakker ligt als je ineens om tien uur in bed ligt? Pas je slaapritme dan rustig aan, het went snel genoeg. 

Zet je lijf aan het werk
Zorg dat je elke dag voldoende beweegt. Lichamelijke inspanning maakt je lijf moe en ontspant je geest. Wandel daarom regelmatig of doe voor het slapen gaan yoga-oefeningen. Daarnaast is twee keer per week intensief sporten gezond voor je nachtrust. 

Doe rustig aan met alcohol
Als je hebt gedronken, val je sneller in slaap. Tegelijkertijd is de kwaliteit van je slaap veel lager. Nadat je gedronken hebt, slaap je vaak langer, maar minder diep en daardoor voel je je niet zo uitgerust. 

Zoek je juiste houding
Op je zij, rug of buik. Jouw slaaphouding, het matras en het kussen bepalen voor een groot deel hoe je wakker wordt. Observeer hoe je het liefst in slaap valt, en in wat voor houding je ontwaakt. Je slaapgewoontes veranderen van tijd tot tijd, en het is belangrijk dat je je kussen daarbij aansluit. 

Maak je slaapkamer ‘zen’
Alles wat niets met slaap maken heeft mag de kamer uit. Dat zorgt voor meer rust en een betere slaapkwaliteit. Zelfs je telefoon gebruik je niet als wekker. Probeer bovendien de slaapkamer zo stil mogelijk te krijgen. Geen tikkende klokken, zoemende computers of ratelende tijdschakelaars. Zo donker mogelijk, is ook fijn. Dan wordt je lijf slaperig.