Zo stop je met pleasen (en geef je grenzen aan)

9027

Vind je het lastig om je grenzen aan te geven in je werk? Dan ben je niet de enige. Veel mensen zijn bang om anderen teleur te stellen of het label ‘zeurpiet’ te krijgen. Toch is het goed om te zeggen waar het op staat, want alleen dan kun je trouw blijven aan jezelf. En dat is uiteindelijk het belangrijkst, toch? Deze zes tips helpen je op weg.

Blaak van zelfvertrouwen

Als jij met afhangende schouders en een gebogen hoofd het gesprek aangaat, maak je veel minder indruk. Dus: kin omhoog en borst vooruit. Daarbij voel je je ook een stuk sterker als je een krachtige houding aanneemt.

Tel tot tien

Jouw boodschap komt veel beter over als je op een beheerste en vriendelijke manier praat. Krop je gevoelens dus niet op en stel je grenzen tijdig. Merk je dat je toch emotioneel bent of kookt van woede? Lucht je hart dan eerst, voordat je de confrontatie aangaat.

Zeg dat jij je gekwetst of opgejaagd voelt

Voorkom dat je in een welles-nietes-spelletje verzandt en houd het bij jezelf. Zeg dus niet wat de ander verkeerd doet, maar omschrijf jouw gevoel. Wanneer je zegt dat jij je gekwetst of opgejaagd voelt, dan valt daar niet over te twisten.

Overrompel niet

Timing is alles. Wanneer je jouw collega confronteert in de overvolle personeelskantine zal dat niet in dank worden afgenomen. Neem hem of haar dus liever even apart en bespreek het onder vier ogen.

Blijf volhouden

Sommige mensen hebben nou eenmaal een bord voor hun kop. Heb je het idee dat wat jij zegt niet aankomt? Geef niet op en blijf je boodschap herhalen. Vergeet niet om ook naar je gesprekspartner te luisteren. Wanneer hij of zij zich gehoord voelt, is er eerder begrip. 

Schets jouw droomscenario

Uiteindelijk is het doel van je grenzen aangeven, dat bepaalde zaken in de toekomst anders verlopen. Zeg duidelijk welke acties of welk gedrag je graag ziet zodat de ander daaraan kan werken.