Zo ontdek je waar jouw potentie ligt

864

Wanneer je in de running bent voor een nieuwe baan of promotie zijn jouw unieke kwaliteiten vaak doorslaggevend. Belangrijk dus dat je die goed kunt overbrengen tijdens een gesprek. Deze vijf vragen helpen je om je kwaliteiten in kaart te brengen.

Wat doe jij met twee vingers in je neus?
Jij vindt het misschien heel vanzelfsprekend dat je complexe materie helder kunt overbrengen, maar voor een ander kan dat een hele opgave zijn. Door op een rij te zetten wat jou makkelijk af gaat, krijg je goed inzicht in je talenten.

Waar krijg je energie van?
Bedenk waar je de afgelopen weken energie van kreeg. Was dat de brainstormmiddag met collega’s of die grote presentatie die je voor de directie hebt gehouden? Vergeet ook de piekmomenten in je privéleven niet.

Welke ervaringen maken jou uniek?
Of je nou een jaar door Azië hebt gereisd of als vrijwilliger bij de voedselbank hebt gewerkt; het zijn stuk voor stuk ervaringen die jou hebben gevormd.

Welke eigenschappen bewonderen anderen in jou?
Waar jij een uur nodig hebt om één kwaliteit op papier te zetten, schudden anderen jouw talenten zo uit hun mouw. Vraag je collega’s, vrienden en familie dus om hulp. Waarin vinden zij dat jij goed bent? En hoe zouden zij jou omschrijven?

Waar krijg je complimenten over?
Hoor je in beoordelingsgesprekken vaak dat je vindingrijk bent? Prijst je partner je elk jaar weer om de leuke sinterklaasgedichten die je verzint? Dan kan het zomaar zijn dat jij een creatief persoon bent.