Zo ga je om met FOMO (Fear of missing out)

365

Vaak het gevoel dat je veel meer leuke dingen zou willen doen? Dat anderen toffere levens hebben en dat jij achterblijft? Een typisch geval van FOMO, fear of missing out. Wanneer je op je telefoon je social media checkt, lijkt dit alleen maar bevestigd te worden: mensen liggen op witte stranden, drinken wijntjes op zonovergoten terrassen of staan in de hipste clubs. En jij? Jij zit in je eentje op de bank, als enige op de wereld. Zo lijkt het tenminste. Zo word jij FOMO de baas!

Het is niet erg om dingen te missen
Het is logisch dat je niet álles kunt doen. Je hebt maar één leven en daarin kun je niet alle dingen meemaken en beleven. Dan zou je jezelf in tienen moeten splitsen en dat gaat nu eenmaal niet. Het heeft dus totaal geen zin om je daar druk om te maken, dus accepteer dat je niet overal bij kunt zijn. Probeer vooral te genieten van de dingen die je wél doet.

Een ander heeft het altijd beter
Vergeet niet dat wat er op social media gedeeld wordt, de absolute hoogtepunten zijn van iemands leven. Dat diegene zich vanochtend heeft verslapen en daarna ook nog de trein heeft gemist, zie je zeer waarschijnlijk niet. Bedenk goed dat iedereen hoogte- en dieptepunten heeft. Zonder de diepte, zou je de hoogtepunten waarschijnlijk ook niet ervaren. Alles is relatief, bedenk dat goed.

Wees tevreden!
Focus je op de dingen die je wél hebt. Misschien zit je thuis op de bank, maar heb je nu eindelijk eens tijd om die ene film te kijken of dat boek te lezen en heb je je in tijden niet zo relaxed gevoeld. Wees ook dankbaar voor de kleine dingen die je misschien geneigd bent als vanzelfsprekend te zien.

Saai is niet altijd erg
Door social media krijg je misschien het idee dat iedereen voortdurend alleen maar spectaculaire dingen doet. Op ‘saaie’ dagen kun jij lekker zélf bepalen wat je wilt doen. En als dat de hele dag in pyjama op de bank hangen en ’s avonds pizza bestellen is, dan is dat toch helemaal oké?

Heb jij vaak last van FOMO?

Bron: soChicken