Zo ben jij jouw winterdip de baas

501

Na de extreem hete zomer van dit jaar, is de ommekeer naar de herfst en winter voor velen het hoofdingrediënt voor een dip. Hoewel het momenteel pas herfst is, weten we dondersgoed dat de winter er nog aan zit te komen én nog een aantal maanden bij ons blijft. Volgens Fonds Psychische Gezondheid hebben meer dan 1,2 miljoen Nederlanders last van depressieve gevoelens tijdens de wintermaanden. Dit heeft vooral te maken met het korter en donkerder worden van de dagen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om die winterdip te slim af te zijn!

Naar buiten!
Ga júist naar buiten, ook al ziet het er niet ontzettend aantrekkelijk uit als je uit het raam kijkt. Daglicht is goed voor je, dus probeer dit zoveel mogelijk mee te pakken. Ga dus ook in de pauze op je werk even een blokje om. Ook is het zo dat hoe meer daglicht je overdag ziet, hoe meer melatonine je lichaam ’s nachts aanmaakt, waardoor je dag- en nacht ritme goed in tact blijft.

Plan je vakantie in de winter
Heb je de mogelijkheid om buiten de schoolvakanties weg te gaan? Doe dat dan! Waarom zou je per se in de zomer op vakantie moeten, als dit ook tijdens de koudste maanden van het jaar kan? Genoeg zonnige bestemmingen waar je je vitamine D tekort kunt aanvullen. Ook leuk: je hebt iets om naar uit te kijken. En zeg nu zelf: wat is er nou fijner dan op vakantie gaan terwijl het hier koud en nat is?

Kom van de bank!
In de herfst en winter sponsoren we de sportschool vaak, terwijl we ondertussen bijna vergeten zijn hoe deze er vanbinnen uit ziet. Als het buiten regent dat het giet, of ijskoud is, vinden we dit al gauw een goede smoes om niet op de fiets richting de sportschool te stappen. Geef jezelf tóch die schop onder je kont! De energie die je krijgt van sporten, kan helpen om je beter te voelen. De aanloop ernaartoe is misschien even lastig, maar wedden dat je trots op jezelf bent als je eenmaal dat lesje BodyPump hebt gevolgd?

Maak je huis gezellig
Zit je door de kou en de regen, toch veel binnen? Zorg er dan in ieder geval voor dat je huis gezellig is! Sfeer verlichting, (geur)kaarsen en accessoires in typische herfst- en winterkleuren, kunnen jouw huis opeens heerlijk knus en najaarsproof maken. Haal daarbij ook lekker wat groen in huis om je stekkie net die extra frisheid te geven.

Back to basics
Zit je nog steeds niet lekker in je vel en merk je dat die winterdip toch de regie neemt over jouw humeur? Probeer er dan in ieder geval voor te zorgen dat je basics in orde zijn. Eet gezond en slaap voldoende. Omring je met mensen waar je blij van wordt en sluit je niet op in je huis. Heb je toch een keer een wat mindere dag? Die hebben we allemaal wel eens, wees niet te streng voor jezelf!