Zo kom jij de decembermaand door zonder stress

566

December: voor velen ‘the most wonderful time of the year‘, maar vaak ook een stressvolle periode. Het liefst wil je het iedereen naar de zin maken en ga je helemaal los met cadeautjes en heerlijk eten. En natuurlijk mag ook een feestelijke outfit niet ontbreken. Maar hoe ga je dit allemaal voor elkaar krijgen als je dagelijkse beslommeringen ook gewoon doorgaan? Jij&Wij geeft tips!

Koop niet alle cadeautjes in één keer
In één keer een groot bedrag uitgeven, voel je vaak sterker in je portemonnee dan wanneer je het verdeeld. Ook kom je er vaak achter dat je kort voor de feestdagen opeens veel minder tijd hebt dan je eigenlijk had gedacht. Kom je in oktober al iets tegen wat het perfecte cadeau voor je schoonmoeder zou zijn, maar heb je de neiging om het te laten liggen onder het mom van “kerst is nog zo ver weg”? Neem het tóch mee! Kun je het mooi alvast van je lijstje afstrepen.

Doe slim boodschappen
Met kerst is het hartstikke leuk om uit te pakken in de keuken! Bedenk echter wel of je alles wat je in je winkelmandje mikt, ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Ga je al die fantastisch verpakte lekkernijen echt opeten, of koop je het vooral voor de looks? Veel spullen kun je best een tijdje van tevoren kopen. Weet je al dat de wijn rijkelijk gaat vloeien en heeft de supermarkt of slijter een goede deal? Profiteer hier dan van, je kunt het maar vast in huis hebben. Enne, het scheelt ook om niet alles in één dag te hoeven sjouwen!

Bring your own
Zo’n kerstdiner is hartstikke leuk, maar de voorbereiding vraagt vaak veel van je. Voor je het weet sta je de hele dag in de keuken, terwijl je bezoek losgaat op de drankvoorraad. Hoe leuk is het dan als iedereen zelf iets meeneemt? Spreek bijvoorbeeld af dat je allemaal een gerecht maakt en meebrengt. Als de één het hoofdgerecht doet, kan de ander het toetje maken. Dit scheelt in tijd, kosten én het is verrassend! Zo eet je misschien gerechten waar je zelf nooit op gekomen was.

Party outfit
Met kerst en oud & nieuw wil je natuurlijk feestelijk voor de dag komen. Ook dit kan veel tijd én geld kosten. Zijn de feestdagen eenmaal afgelopen, dan beginnen veel winkels met de sale. Zie je dan het perfecte jurkje voor de helft van de prijs? Neem het alvast mee voor volgend jaar. Je zult zien dat je jezelf er tegen die tijd dankbaar voor zult zijn.

Voel je niet verplicht
Alleen al het idee dat je jezelf in stukken moet splitsen om bij iedereen tegelijk te moeten zijn, kan voor stress zorgen. Ben je op Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag bij je familie en verwachten ze dat je er op Kerstavond óók bij bent, maar plan je liever een romantisch etentje alleen met je partner? Doe dit dan en voel je niet verplicht! Of altijd al eens de feestdagen op een zonnige bestemming willen doorbrengen, maar voel je je schuldig tegenover je familie omdat je dan niet bij hen zult zijn? Vier het dan een week eerder of later en doe alles wat jullie normaal gesproken ook doen, zodat het net lijkt of het op deze dag écht kerst is. Zo kunnen jullie dit feestelijke gevoel alsnog met elkaar delen.

Vergeet niet te genieten
Door alles wat erbij komt kijken, zou je bijna vergeten dat december ook een hele leuke maand is. Wat dacht je van ongegeneerd kerstkransjes eten, feestelijke borrels op je werk, verlichte straten en kerstfilms op Netflix? Geniet zoveel je kunt, voor je het weet is het weer januari!