Word gelukkig van geld uitgeven aan ervaringen!

680

Ben jij altijd helemaal happy na het kopen van een nieuw kledingstuk, of ander cadeau voor jezelf? You’re not alone! Maar heb je op de lange termijn eigenlijk nog steeds plezier van deze aankopen, of ervaar je zelfs een schuldgevoel? Uit onderzoek van de San Francisco State University is gebleken dat mensen die hun geld uitgeven aan ervaringen, gelukkiger zijn dan degenen die het spenderen aan spullen. 

Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen hun aankoop vaak minder waardevol vinden, ná aanschaf. Waarom kunnen we die verleiding dan toch, keer op keer niet weerstaan? Dit heeft vooral te maken met trends: mensen zijn hier reuze gevoelig voor. Dat verklaart ook het schuldgevoel na een dure aanschaf.

Uit een studie van Cornell University, blijkt dat ervaringen gelukkiger maken dan spullen. Dit, omdat door middel van ervaringen ook vaak je sociale leven verbeterd wordt. Denk hierbij aan reizen, etentjes en dagjes weg met geliefden. dr. Thomas Gilovich geeft aan dat mensen vaak dingen kopen, om dit te kunnen koppelen aan geluk en succes. Heb je die artikelen echter eenmaal in je bezit, dan ben je er zó aan gewend en is het niet meer zo bijzonder. Het idee dat spullen bij je identiteit horen, klopt niet: ze staan letterlijk en figuurlijk buiten jezelf, terwijl bij ervaringen juist het tegenovergestelde het geval is: mensen zijn een optelsom van hun belevenissen.

Voel je hierdoor echter niet geneigd om nooit meer wat leuks voor jezelf te kopen: jezelf trakteren of belonen, is natuurlijk hartstikke leuk! Maar merk je dat je dit te pas en te onpas doet, wees je hier dan iets bewuster van.

Bron: Margriet