Werkstress? Zo houd jij je hoofd koel!

1155

Ben jij er zo één die altijd druk is met werk? Met ‘lekker druk’ is niets mis maar soms komt er zoveel op je af, dat het op z’n zachtst gezegd nogal overweldigend is. Deze 6 tips helpen je om relaxed te blijven wanneer je razenddruk bent.

Zorg goed voor jezelf
Een gezond lichaam kan veel meer aan. Weersta de verleiding om een diepvriespizza in de oven te knallen en ga voor gezonde, onbewerkte voeding. Juíst als je druk bent. Drink daarnaast voldoende water; uit onderzoek blijkt dat dit stress en depressie tegengaat.

Zie het in perspectief
Natuurlijk moet de maandomzet behaald worden en is het belangrijk dat de etalage goed gevuld is, maar probeer het wel in perspectief te zien. Uiteindelijk is het ‘maar’ werk. Wanneer je de dingen niet groter maakt dan ze zijn, ervaar je veel minder druk.

Er even uit
Ook al heb je het nog zo druk; neem regelmatig een time-out. Dat betekent overigens niet dat je een hele middag in een spa hoeft te badderen. Een leuk tijdschrift lezen in je pauze of een aflevering van je favoriete serie kijken, is vaak al genoeg om je batterij op te laden.

Haal een frisse neus
Juist als je aan het rennen en vliegen bent om alles gedaan te krijgen, is het belangrijk om naar buiten te gaan. Verschillende onderzoeken tonen aan dat een wandeling in de buitenlucht wonderen doet voor je geluksgevoel.

Zweet het eruit
Loopt je hoofd over van alle dingen die je nog moet doen? Schiet dan na een lange werkdag niet in je sloffen (en al helemaal niet uit je slof) maar in je sportschoenen. Wanneer je beweegt, komen er stofjes vrij in je lichaam die de aanmaak van het stresshormoon cortisol remmen.

Go with the flow
Je druk maken om het feit dat je het druk hebt, is zonde van je energie. Accepteer dat je op dit moment in een hectische periode zit en go with the flow. Je kunt meer aan dan je denkt! Loopt je emmer echt over? Dan is het natuurlijk goed om aan de bel te trekken bij je collega’s of leidinggevende.