Waarschuwing van de Consumentenbond: nepwebshops in december

199

Afgelopen weekend hebben we kunnen profiteren van talloze aanbiedingen tijdens het Black Friday weekend. Met het oog op de feestdagen waarschuwt De Consumentenbond echter voor nepwebshops, ook wel zogenaamde ‘nepshops’. Deze zijn bedoeld om nietsvermoedende consumenten op te lichten.

Internetcriminelen zijn zich er heel goed van bewust dat mensen tijdens de feestdagen minder oplettend met hun geld omgaan en spullen kopen zonder er écht goed over na te denken. Helaas zijn deze nepshops moeilijk te herkennen doordat ze wel een KvK nummer, adres en iDeal betaalmogelijkheid hebben. Toch is het niet onmogelijk en zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. De Consumentenbond geeft hier de volgende tips voor:

  • Kijk of je op Google recensies van de websites kunt vinden. Gebruik als zoekterm het complete webadres tussen aanhalingstekens. Kun je geen recensies vinden? Verdacht!
  • Op de site sidn.nl kun je checken hoelang een website bestaat. Nepshops zijn meestal nog niet lang actief.
  • Een onbekende webshop met scherp geprijsde (lees: te mooi om waar te zijn) elektronica en speelgoed? Wees dan extra alert.

Let dus bijzonder goed op voordat je blindelings allerlei aankopen doet. Vertrouw je het niet? Grote kans dat je gevoel klopt. Gebruik je gezonde verstand!

Bron: De Consumentenbond