“Waarom alles nieuw?”

259

Achter sommige modelabels schuilt niet alleen een mooie collectie, maar ook een goed verhaal. Jij&Wij sprak met ‘duurzaam duo’ Pascal Mulder (37) en Ratna Ho (33), eigenaren van tassenlabel Fraenck.

“Design en kwaliteit staan bij ons hoog in het vaandel. Tegelijkertijd vinden we het belangrijk om sociaal en duurzaam te zijn. Met ons label Fraenck laten we zien dat al deze aspecten samen kunnen gaan. Natuurlijk is het best een uitdaging om winstgevend te zijn en vast te houden aan je idealen, maar tot nu toe weten we de juiste balans te vinden. Zolang we de boel draaiende kunnen houden én achter de producten staan die we maken, zijn we tevreden.”

Bont gezelschap
“Een groot deel van ons team bestaat uit mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Dat kan iemand zijn die er een tijd tussenuit is geweest in verband met ziekte, maar ook een statushouder uit Syrië. Bij elkaar is het een heel bont gezelschap wat zorgt voor een leuke, ontspannen en open sfeer. Binnen de werk-leertrajecten staan – afhankelijk van de persoon – verschillende doelen centraal: van op tijd leren komen en samenwerken binnen een team tot vakinhoudelijke vaardigheden als patroontekenen en stikken. Soms is iemand zo talentvol dat we die vast in dienst nemen.”

Restanten
“Toen we begonnen, bestelden we materiaal uit de catalogus van een zeilmakerij. Op een gegeven moment zagen we hoeveel restanten er in de afvalbak belanden en dachten we: waarom alles nieuw? Sindsdien gebruiken we alleen nog maar de restmaterialen, waardoor onze tassen duurzaam én uniek zijn. Nu we het werken met zeil en kunstleer volledig in de vingers hebben, willen we onze collectie op termijn uitbreiden met kleding en woonaccessoires.”

Trots
“Vorig jaar hebben we in opdracht van de gemeente Arnhem 40.000 mondkapjes gemaakt in 3 weken tijd. Dat we dit als team voor elkaar hebben gekregen, is iets waar we heel trots op zijn. Een andere leuke opdracht is het afscheidscadeau dat we voor minister Tamara van Ark mochten maken: een mooie, luxe werktas. Van simpele producten tot designitems, met elkaar zijn we overal toe in staat.”