“Vintage is voor mij: de mooie dingen van vroeger terughalen”

139

De tijd dat vintage te boek stond als tweedehands spul met een geurtje, ligt ver achter ons. Van gebruikte kleding tot meubels, retro is met een opmars bezig. Maar hoe is het om in de vintage te werken? Kevin Slotboom (26), storemanager bij Vintage Island in Leiden, vertelt.

Bij Vintage Island in Leiden hebben ze kleding voor iedereen. Het is een keurig gesorteerde zaak, waar de collectie op kleur is gerangschikt. “In de zomer hebben we veel bloemenjurken uit de seventies en in de winter feestjurken uit vooral de jaren vijftig en zestig. Sportsweaters, jassen, broeken en truien verkopen we unisex. We trekken namelijk een heel breed publiek: jongeren, ouderen en veel Nederlandse en buitenlandse studenten… Echt iedereen weet ons te vinden. Heren die grotere maten damesblouses kopen en dames die herenbroeken kopen, zijn bij ons geen uitzondering.

Wij vinden dat iedereen zich moet kunnen kleden zoals zij dat willen, dus zo adviseren we onze klanten ook. Ze moeten met een fijn gevoel de winkel in komen en ook weer op die manier vertrekken. Onze klanten zijn altijd weer vernieuwend. Als hier in de buurt een studentenfeest is, verkoop ik zo ineens dertig Hawaii blouses. En voor het wat oudere publiek is onze winkel vaak echt sentiment. Dan komen ze binnen, blijven even staan en zeggen: och, dat hadden we vroeger ook. Dat is altijd weer leuk.”

Nieuwe stijl
Ook Kevin is dol op vintage. Kleding van tegenwoordig vindt hij vaak erg basic. “Oude kleding had naar mijn idee net iets meer flair en tierelantijntjes; het was unieker. Het standaard idee bij vintage is oude kleding nieuw leven inblazen, maar voor mij persoonlijk is het vooral de mooie dingen van vroeger terughalen en veel kleur toevoegen. Het leukste is om oud en nieuw met elkaar te mixen en daardoor een compleet nieuwe stijl te creëren.”