Verslaafd aan social media? Zo kick je een beetje af

688

Bij het ontbijt, onderweg in de trein en voor het slapen gaan: je telefoon zit aan je hand vastgeplakt. Op social media wordt voortdurend van alles gepost en jij wilt natuurlijk niets missen. Maar is dat nu echt nodig? Kun je deze tijd niet beter besteden? Met de volgende tips gaat het je vast lukken om een beetje af te kicken van social media.

Meldingen
Er gebeurt nogal wat op social media. Mensen taggen jou, liken jouw foto of reageren erop. Hartstikke leuk, maar als je van al deze handelingen een melding op je telefoon krijgt, is het niet zo gek dat je continu de neiging hebt om dit steeds te checken. Begin dus met het uitzetten van deze berichten, zodat je niet steeds afgeleid wordt. Zo kun je de apps checken wanneer jij dat wilt, niet omdat het ‘moet’.

Ontvolgen
Social media is niet meer wat het een aantal jaren geleden was. Het heet nog wel ‘social’ media, maar het wordt eerder gebruikt als entertainment en informatiebron. Ga eens met de bezem door de personen die je volgt. Wordt je blij van deze mensen? Interesseert het je echt wat ze iedere dag posten? Zie je ze nog weleens in het dagelijks leven? Als het antwoord op deze vragen nee is, klik dan op de ‘ontvolg’ knop. Je zult merken dat dit meer rust geeft.

Kijk eens om je heen
Misschien zit je elke dag wel een uur in de trein en besteed je die tijd aan het checken van social media. Want ja, als je om je heen kijkt, doet iedereen dat toch? Probeer dit uur eens te besteden aan andere dingen. Wat dacht je van een podcast luisteren, een krant, boek of tijdschrift lezen, of een stukje schrijven en wat dacht je van helemaal niets? Ja, je leest het goed. Niets. Gewoon even voor je uit staren en naar buiten kijken. Wie weet wat je allemaal voor moois ziet!

Ben jij verslaafd aan social media?