Toch wat geld overhouden in januari en februari? Zo doe je dat!

998

Met al zijn festiviteiten en cadeaus kan december een erg dure maand zijn. Vaak krijg je daar in januari pas de financiële klap van: we hebben ons salaris lekker vroeg ontvangen, vóór de kerst. Het gevolg hiervan is dat je er ook langer mee moet doen. Zo duurt januari met zijn 31 dagen voor je gevoel nóg langer! Jij&Wij heeft wat tips voor je, zodat je deze maand niet op water en brood hoeft te leven. 

Check je uitgaven
Als je wilt sparen, betekent het meestal dat je in bepaalde uitgaven moet snijden. Het komt vaak voor dat jij aan het eind van de maand geen idee hebt waar al dat geld heen is gegaan. Probeer daarom eens een periode bij te houden waar je je geld aan uitgeeft en schrijf dit voor jezelf op.

Skip onnodige kosten
Wanneer je elke dag met de trein reist, is de kans groot dat je op het station verleid wordt door al het lekkers wat je daar kunt kopen. Het zit daarom helemaal in jouw routine om iedere dag een verse cappuccino te halen. Het bedrag wat je daaraan uitgeeft, lijkt misschien weinig impact te hebben, maar als je dit bij elkaar optelt, tikt het al gauw aan. Scroll eens door je Internet Bankieren app en je zult zien dat je dit soort uitgaven vaker doet. Let hier eens een tijdje op en merk het verschil!

Maak aparte spaarpotjes
De één spaart makkelijk een vast bedrag per maand, terwijl de ander maar moet hopen dat er iets over blijft. Zorg er in ieder geval voor dat je een overzicht hebt van welk geld, waar naar toe gaat. Maak dus bijvoorbeeld een spaarpotje voor vakanties en een aparte als financiële buffer. Zo hoef je niet telkens uit te rekenen hoeveel geld voor welk doel bestemd was.

Spullen verkopen
Wij hebben in het begin van het jaar altijd het gevoel dat we een frisse start willen maken. Jij ook? Grote kans dat je de neiging hebt om je huis op te ruimen en korte metten te maken met oude spullen die je niet meer gebruikt. Wanneer je bezig bent met zo’n opruimsessie, kijk dan eens kritisch naar je spullen. Misschien kun je een deel wel verkopen, bijvoorbeeld op Marktplaats of United Wardrobe. Dat oude bureautje of die spijkerbroek die jou niet meer past, kan voor een ander precies datgene zijn, waar hij of zij naar op zoek was! En jij houdt er nog wat aan over ook!