Tips: zó voorkom je na je scheiding gedoe over je pensioen

244

Na de zomervakantie stranden veel relaties. Dat heeft gevolgen, ook voor je pensioen. Heb jij enig idee wat het effect van een scheiding is op het spaargeld voor je oude dag? Jij&Wij geeft tips om je op weg te helpen. 

 1. Vergeet je pensioen niet te regelen
  Er is genoeg waaraan je moet denken bij een scheiding. Of het nu om een nieuwe woning zoeken of het verdelen van de spullen gaat: regelwerk zat. Het is daarom niet gek als je het onderdeel pensioen even glad vergeten bent. Toch moet ook dit geregeld worden, dus maak hierover goede afspraken.
 2. De helft is voor jou
  Vaak heb je in een huwelijk of geregistreerd partnerschap allebei pensioen opgebouwd, waardoor je beiden recht hebt op de helft van elkaars pensioen. Het gaat dan wel om de periode waarin je ‘officieel’ samen bent geweest. Deze zogeheten pensioenverevening is wettelijk bepaald. Daarnaast krijgt je ex-partner recht op een bijzonder nabestaandenpensioen wanneer je komt te overlijden.
 3. Trek snel aan de bel
  Laat je pensioenfonds snel iets weten over je scheiding en de verdelingsafspraken van je pensioen. Doe je dit namelijk binnen twee jaar nadat je gescheiden bent, dan worden jij en je ex-partner door het fonds uitbetaald zodra degene die dit pensioen heeft opgebouwd met pensioen gaat. Geef je dit na twee jaar door, krijg je in principe nog steeds allebei de helft. Het wordt dan echter niet meer vóór je gedaan; in dat geval moet je het onderling regelen.
 4. Ieder een ander deel
  Je kunt er ook voor kiezen om op een andere manier invulling te geven aan je pensioen. In dat geval verreken je het recht op je pensioen bijvoorbeeld met andere rechten, zoals: minder partneralimentatie in ruil voor een groter deel van het pensioen. Jij krijgt dan meer of minder dan de helft. Waar je ook voor zou kunnen kiezen, is niets verdelen. Dan behoud je allebei je volledige opgebouwde pensioenrechten. De derde optie is om je pensioen in twee potjes te verdelen. Dan krijgen jij en je ex-partner allebei een ‘eigen recht op pensioen’ op een deel dat wordt uitbetaald zodra je zelf de pensioenleeftijd hebt bereikt.*
 5. Verdelen kan niet altijd
  Niet alles kan en hoef je te verdelen. AOW, het ouderdomspensioen dat je van de overheid krijgt, kan bijvoorbeeld niet worden verdeeld. Dit geldt ook voor lijfrente (een verzekering die uitbetaalt tot de verzekerde komt te overlijden) en nabestaandenpensioen (een uitkering die je kunt krijgen bij het overlijden van je partner of ouders).
 6. Leg de verdeling goed vast
  Het is altijd handig om de gemaakte afspraken over pensioenverdeling te laten vastleggen door een mediator/advocaat in een echtscheidingsconvenant. Dit is een document waarin alle afspraken over de (verdeling van de) woning, spullen, pensioen en schulden staan.
 7. Pensioen regelen vóór de scheiding
  Ga je trouwen of samenwonen en wil je je pensioen op een andere manier verdelen? Dan is het aan te raden om daar afspraken over te maken bij de notaris en dit te laten opschrijven in je huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

*Je pensioenverdeling doorgeven aan het pensioenfonds? Dat kan via dit formulier van de overheid.