“Succes is voor mij dat ik genoten heb van de dag”

204

Wendy Amend (31) was twintig toen ze voor het eerst moeder werd van haar zoontje Denn (9). Dat was voor haar een hele bewuste keuze, net als daarnaast blijven werken. “Ik werd moeder en ging een half jaar na de geboorte weer fulltime aan het werk.” 

Jong moeder worden: dat wilde Wendy al van kinds af aan. Toen ze er op haar achttiende ook nog eens achter kwam dat ze een hartritmestoornis heeft, werd die wens alleen maar groter. “Die hartritmestoornis plaatste alles in perspectief. Wat vond ik nu eigenlijk echt belangrijk en wat wilde ik in het leven? Daar was ik veel mee bezig.” Met haar toenmalige vriend, waarmee ze op dat moment twee jaar samen was, voelde alles al snel heel goed. Vlak nadat ze hem leerde kennen wist ze al dat hij de vader van haar kinderen zou worden. “Ik was bijna klaar met de modeopleiding en dacht: waarom niet eerst een kind en dan pas een carrière? Niet lang daarna werd Denn geboren.” 

Droombaan 
Het eerste half jaar na de geboorte focuste Wendy zich volledig op Denn. Daarna kwam haar droombaan op haar pad: fashion product developer bij Vlisco in Helmond. “Vanaf dat moment was ik moeder én fulltime aan het werk. Denn ging naar de kinderopvang. In het begin vond ik hem achterlaten heel lastig. Ook hij vond het niet leuk, was huilerig. Toch was dit mijn droombaan, dus wist ik me daar overheen te zetten. Maar hoe ouder Denn werd, hoe meer het aan me begon te knagen. Hij begon inmiddels te praten en zei dan dat hij me miste. Vanaf dat moment begon ik mezelf af te vragen of werken in deze levensfase nog wel was wat ik wilde.” 

Verwachtingen
Een balans vinden tussen het vervullen van al die verschillende rollen ging Wendy niet altijd even makkelijk af. Ze wilde het goed doen als moeder, maar tegelijkertijd ook op haar werk, in haar relatie en bij vriendinnen. “Ik heb mijn eigen grenzen goed leren kennen en ontdekte waar ik energie uit haalde. Ik had vriendinnen die in een hele andere fase zaten, maar had door mijn werk en moederschap geen tijd meer om mee op stap te gaan. Toch vond ik het moeilijk om te doen wat voor mij goed voelde, omdat ik ook wilde voldoen aan verwachtingen van buitenaf. Ik heb absoluut momenten gekend waarop ik mezelf voorbijliep, omdat ik het allemaal zó graag goed wilde doen.” 

Fulltime moeder 
Op haar werk vond niet veel later een reorganisatie plaats, waardoor Wendy haar baan kwijtraakte. Nu ze daar achteraf op terugkijkt, was dit het mooiste cadeau dat ze kon krijgen. “Denn ging voor het eerst naar school en vanaf dat moment kon ik pas voelen hoe het was om fulltime moeder te zijn. Ik maakte de balans op voor mezelf. Natuurlijk wilde ik blijven werken en mijn dromen najagen, maar ik wilde ook mijn moederrol op de juiste manier vervullen.” Plotseling fulltime moeder zijn, zorgde er echter wel voor dat Wendy in een gat viel. “Ik was vier jaar voor één baan gegaan en pas toen dat wegviel kon ik ontspanning, sporten en vrienden opnieuw in mijn leven toelaten. Ik besefte langzaamaan dat ik een gelukkiger mens ben als ik een beetje van alles heb.”  

Eigen webshop
Een jaar later begon Wendy dan ook een eigen webshop. Aan de enorme hoeveelheid kleding die ze thuis had liggen, gaf ze haar eigen creatieve invulling. “Denn had zoveel rompers dat ik er weken mee vooruit kon en zelf had ik veel kleding die ik niet leuk meer vond. Van al die materialen ben ik dan ook kinderkleding gaan maken. Toen een vriend vroeg of ik van een laken een omslagdoek kon maken, werd pas het échte idee voor de webshop geboren: duurzame en zero waste kleding en accessoires voor kinderen van nul tot acht jaar. Dit maak ik allemaal op maat. Niet met vaste materialen, maar met wat mensen bij mij aanleveren. In mijn achtertuin heb ik inmiddels ook een klein winkeltje, waar mensen op afspraak kunnen langskomen.” 

Succes
Met de vader van Denn kreeg Wendy ook nog een tweede kindje. Hoewel ze inmiddels niet meer samen zijn, hebben ze nog altijd goed contact met elkaar. “We hebben co-ouderschap en ik heb de kinderen nu om de week. Daardoor kan ik het ook goed met mijn werk combineren, wat ik door de jaren heen overigens heel anders ben gaan ervaren. Waar ik in het begin van het moederschap heel erg vastzat aan to-dolijstjes en het gevoel had dat ik regelmatig faalde, is succes voor mij nu dat ik genoten heb van de dag. Ik kan mezelf wel kapot werken, maar dan geniet ik niet meer. En als ik niet meer geniet van wat ik doe, hebben mijn kinderen daar ook last van.” 

Dankbaar 
Voor het feit dat ze jong moeder werd en daarnaast is blijven werken, is Wendy nog altijd dankbaar. Juist deze combinatie heeft haar naar eigen zeggen veel gebracht. “Mijn leven voordat ik Denn kreeg was uiteraard heel anders, maar toch heb ik het altijd prettig gevonden dat ik jong moeder werd. Natuurlijke maakte dat veel in me los; ik was twintig en mezelf nog aan het ontdekken, en daarnaast dan ook nog aan het werk. Maar heb ik het gevoel dat ik iets heb gemist? Nee, absoluut niet.”