Spijbelen van je werk is niet altijd verkeerd

1143

Spijbelen? Dat deed je toch alleen op school? Niet alleen scholieren en studenten, maar ook werknemers skippen weleens een dagje werk. Niet omdat ze ‘gewoon geen zin’ hebben, maar omdat hun baan ze enorm aangrijpt.

Zit het iemand echt tot híer, dan is spijbelen niet eens een slecht idee. Een dag afstand van je werk, kan ervoor zorgen dat je de zaken weer even op een rij kunt zetten. Martijn Brand, de algemeen directeur van ADP, zegt tegen AD.nl: “Beter een dag missen, dan door blijven gaan tot je niet meer kunt. Dat leidt alleen maar tot langer verzuim.”

15 procent
In vergelijking met andere Europeanen, zijn Nederlandse werknemers minder geneigd te spijbelen, blijkt uit onderzoek van ADP. 15 procent van de Nederlandse ondervraagden zei geneigd te zijn zich (onterecht) ziek te melden. In het Verenigd Koninkrijk is dat 27 procent, een aanzienlijk verschil.

Werk-privé balans
De baan is meestal niet de enige oorzaak van spijbelen. Misschien heb je wel andere dingen aan je hoofd, of is je werk-privé balans niet in orde. Kom je niet voldoende toe aan persoonlijke zaken, dan kan het de motivatie beïnvloeden om naar het werk te gaan. Ook als je weinig energie krijgt van je beroep, heb je eerder de behoefte om een ‘baaldag’ te nemen.

Loyaliteit
Martijn Brand adviseert werkgevers om loyaliteit onder werknemers aan te moedigen. “Bedrijven in heel veel sectoren hebben moeite met het aantrekken van geschikt personeel. Je wilt dan geen goede krachten kwijtraken. Hoe meer iemand zich thuis voelt op het werk, hoe loyaler hij of zij is. Dat kleine beetje meer geld bij de buurman beweegt ze dan niet meer om op te stappen.” Wel is het volgens Brand belangrijk dat iedere werknemer een individuele aanpak krijgt. Elk mens is immers anders en heeft behoefte aan specifieke aandacht. Tevreden zijn met je job wil iedereen wel, daarom moeten werkgevers in gesprek blijven met iedere werknemer.

Bron: AD.nl, Margriet