‘Soms komen ze binnen op hoge hakken’

1654

Het leuke van vaak in winkels komen, is dat je de mensen die er werken een beetje leert kennen. Zo verging het mij ook met Marion de Groot, nee ze wil niet op de foto. Ze werkt bij Yaya in Nijmegen en Den Bosch.

Marion is zo’n lekker nuchtere vrouw die met veel bezieling en ervaring haar vak uitoefent. Hoe ik haar ontmoette? Dat was drie weken geleden in Nijmegen. De winkel was net vijf minuten open en ze ontving mij stralend. Ik stelde me voor en vroeg of het ook ok is, als ik de week erop met een groep docenten de zaak bezoek. “Iedereen is welkom in onze mooie winkels, daar zijn we voor en we helpen graag.” Waarop ik zei: “Zou een van de ladies in de store ook ervaringen willen delen?” Ik zag aan Marion dat ze niet direct begreep waarvoor we zouden komen. “Geen zorgen hoor, het gaat over de leuke kanten van werken in de retail. De persoonlijke ervaringen, meningen over je vak uitoefenen, vakmanschap en misschien enkele vragen beantwoorden.” Een week later was Marion er zelf niet, maar we werden hartelijk ontvangen en het was inspirerend.

Twee weken later, loop ik de leuke Yaya winkel in Den Bosch binnen. Je raadt het al, staan Marion en een collega daar te shinen. “Hi, Ik heb volgende week weer een Stadstour met een groepje interessante mensen uit het onderwijs. Het doel is wederom inspiratie op doen en nadenken over toekomstige vormen van leren en inspireren.” “Natuurlijk zijn jullie welkom, maar ik ben er niet. Ik werk dan in Nijmegen, maar het is vast goed”.

Het is vroeg in de ochtend. We zitten gelijk weer in wat we beiden leuk vinden: winkelervaringen delen. Waarom? Het is ons vak waar we met passie vol in gaan. “Mijn collega en ik hoeven niet te werken voor het geld, we doen het omdat we het leuk vinden.” Waarop ik vraag: “Hoe ontmoet je dan al die fijne collega’s, waar vind je ze?” “Wij zijn trots op ons werk en vragen vriendinnen, die het ook leuk vinden en enthousiast zijn of ze niet bij Yaya willen komen werken. En natuurlijk is het handig als ze ook wat weten over stoffen en een beetje mensenkennis hebben. Ons werk is leuk omdat het gevarieerd is. Ik zeg vaak: Soms komen ze binnen op hoge hakken, dan is er iets aan de hand en is het aan jou om daar goed mee om te gaan. En soms zitten ze in zak en as en krijg je een week later een doos chocolade, omdat je ze zo fijn hebt geholpen. Ons werk vraagt om een positieve houding en een goed incasseringsvermogen. Natuurlijk is onze job ook best zwaar. Je hebt een houding nodig van: Ga ervoor en maak dingen vooral af, dat breng ik mijn eigen kinderen ook zo bij.”