Shoppen tussen de tweedehands schrootjes

650

Voor tegels, schroeven, dakpannen of laminaat hoef je niet langer een bouwmarkt te bezoeken. Sinds december 2017 kunnen klussers hun hart ophalen bij de eerste bouwkringloopwinkel van Nederland: KLUS. Wij nemen een kijkje achter de schermen.

Op een industrieterrein in Amersfoort, tussen drie reguliere bouwmarkten in, vind je KLUS. Zodra je de winkel binnenstapt, komt de geur van sloophout je tegemoet. Kratten vol tweedehands gereedschap, stapels met laminaat en uit oude badkamers gesloopte wc-potten staan naast elkaar. KLUS is het resultaat van de samenwerking tussen stichting Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden en De Bouwkringloop. Teun Rook (53), bedrijfsleider van KLUS heeft hier de leiding. Teun: “Bij KLUS worden nieuwe en herbruikbare bouwmaterialen verkocht. Wij halen deze materialen op bij bedrijven en geven de spullen – die toch niet meer worden gebruikt – een tweede leven. Daarmee slaan wij twee vliegen in een klap: klanten maken we blij met tweedehands bouwmaterialen én het is beter voor het milieu.”

Een tweede leven
“Het idee voor het concept achter onze bouwkringloopwinkel komt van twee architecten uit de regio. Zij zijn al een paar jaar bezig om meer bouwmateriaal ‘circulair’ te gebruiken in nieuwbouwprojecten. Dat wil zeggen: het hergebruiken van grondstoffen, producten en materialen. Dat heeft de toekomst en aannemers worden vanuit de overheid ook gestimuleerd om na te denken over hun restpartijen. Als je een deel recyclet, ontvang je een ‘groen certificaat’. Wij spelen daarop in en zoeken aannemers in de regio om hun materialen op te halen. Ook weten particulieren ons steeds vaker te vinden. Gelukkig, want ik durf wel te stellen dat wij in Nederland een probleem hebben met onze afvalverwerking. Hoe meer materiaal wordt geleverd, hoe meer er verkocht én hergebruikt kan worden!”

Tegels en tuinstoelen
Het afgelopen jaar heeft KLUS al veel ingezameld: van deuren en ramen tot planken en platen. “Ons assortiment wordt zorgvuldig samengesteld. Zo kunnen we onze klanten een breed pakket artikelen aanbieden. De hardlopers? Dat zijn wand- en vloertegels, laminaat en isolatiemateriaal zoals glaswol. Daarnaast verkopen wij – dat zie je tegenwoordig vaker bij reguliere bouwmarkten – meer dan alleen bouwmaterialen. Je kunt hier ook terecht voor gordijnrails, konijnenhokken en zelfs tweedehands vloerkleden worden gebracht. We werken seizoensgebonden en zitten nu volop in de zomerartikelen: grasmaaiers, tuinslanghaspels, koelboxen. In de zomer krijgen we natuurlijk ook wel eens kerstartikelen binnen en die slaan we op tot het winterseizoen. Inmiddels hebben we zo’n zestig pallets in onze loods staan.”

Extra service
Met vragen over een stopcontact, moertje of een bepaald soort stopverf kun je ook bij KLUS terecht. “Speciaal voor deze vragen hebben we een servicebalie ingericht. Daar staan medewerkers die verstand hebben van technische zaken. Ik ben zelf ook best handig, en we vragen dat ook van onze mensen op de vloer. Daarnaast hebben we een hoek ingericht waar klanten een kopje koffie kunnen drinken en een broodje of een tosti kunnen bestellen. Zo zorgen we ervoor dat onze klanten het fijn vinden om bij ons te winkelen. Of er concurrentie is van de reguliere bouwmarkten bij ons om de hoek?” Lachend: “Welnee, het is juist tegenovergesteld. Wij zijn vrienden met die lui! De omliggende bouwmarkten werken graag met ons samen; al is het maar omdat zij ook van hun restpartijen af willen. Bovendien zorgen wij voor extra winkelend publiek in de buurt. Klanten komen graag eerst even bij ons kijken en vervolgen dan hun pad naar de andere bouwmarkten.”

De testtafel in KLUS

Mond-tot-mondreclame
De Bouwkringloop KLUS zet vol in op social media. “Door het plaatsen van berichten op Facebook en Instagram zorgen we dat we toegankelijk zijn voor een breed publiek. Als ik in de winkel iemand hoor praten in een ander dialect, ga ik altijd even een praatje maken. Ik vind het bijzonder dat onze klanten van heinde en ver komen. Ze struinen door heel de winkel en maken er echt een dagje uit van, heel leuk. De omgang met mensen in de winkel maakt mijn werk veelzijdig en dat geldt ook voor de omgang die ik heb met mijn collega’s. Ook al zijn we verschillend: iedereen werkt goed samen en respecteert elkaar. Ik was hiervoor werkzaam in de financiële dienstverlening en had daar te maken met een bepaald type collega met meestal een vergelijkbaar opleidingsniveau. Het leuke van KLUS is dat hier zoveel verschillende mensen werken: van bouwvakkers die in de ziektewet zijn beland tot oud-aannemers. Ik ben trots op de goede sfeer en dat voel je in de winkel.”

Geitenwollensokken
“Onze wens is dat er veel minder in de afvalbak verdwijnt, maar wij hebben ook een maatschappelijk doel. We werken hier met stagiaires van mbo-scholen, mensen die re-integreren op de arbeidsmarkt en we geven rondleidingen aan kinderen. Dat doe ik graag, want een kringloopwinkel heeft vaak toch een wollig imago. Ik vind het belangrijk om mee te geven dat een kringloopwinkel geen geitenwollensokken-organisatie is, maar een serieus bedrijf met een toegevoegde waarde. Recyclen is hip én ontzettend nodig. De reacties zijn voornamelijk positief en bijna iedereen gaat bij ons blij de deur uit. Dan hoor ik: ‘wat ontzettend goed dat jullie dit doen.’ Het is fijn om bewust bezig te zijn en mijn steentje bij te dragen aan een stukje duurzaamheid. Dat geeft elke dag weer een goed gevoel.”