“Rijk worden, niet ons streven”

676
Links op de foto is Sebastiaan Kramer en rechts Sjaak Hullekes.

Achter sommige modelabels schuilt niet alleen een mooie collectie, maar ook een goed verhaal. Jij&Wij sprak met ‘duurzaam duo’ Sjaak Hullekes (39) en Sebastiaan Kramer (35), eigenaren van modelabel Hul le Kes.

“Met Hul le Kes willen we de mooie kanten van het ongepolijste laten zien. Wanneer er een gaatje in je broek zit of de kleur van je shirt vervaagt, begint wat ons betreft pas het verhaal; dan wordt het echt jóuw kledingstuk. Je kunt het verven, repareren of de vergankelijkheid omarmen. Als je het maar niet weg doet. Dingen weggooien zodra ze niet meer perfect zijn, daar moeten we echt mee ophouden!”

Onderin de keten
“Met onze filosofie zullen we niet rijk worden, maar we zijn van mening  dat dit ook niet het streven zou moeten zijn. Juist die lust naar geld maakt deze branche kapot. Want zolang bedrijven in de top bakken met geld verdienen, blijft er onderin de keten sprake van slavernij. Daar willen wij absoluut niet aan bijdragen. Doen wat we leuk vinden en ons verhaal uitdragen: dáár gaat het ons om.”

Restpartijen en oude stoffen
“Onze ontwerpen staan dichtbij onszelf. Het zijn kledingstukken die we graag dragen, bijvoorbeeld in de tuin of in het atelier. Lekker praktisch en casual. Wanneer we iets gaan maken, bedenken we niet eerst wat we willen, maar kijken we welke grondstoffen voor handen zijn. Restpartijen, stoffen die we op rommelmarkten vinden… we werken alleen maar met gebruikte materialen of oude spullen. Daardoor is vrijwel elk item uniek. “

Herstelatelier
“Binnenkort openen we de ‘Hul le Kes Recovery Studio’: een herstelatelier voor kleding én mensen. Kledingstukken die kapot zijn, worden er gerepareerd. En tegelijkertijd herstellen de mensen die er werken van bijvoorbeeld een burn-out door het rustgevende handwerk. Wat er verder nog op de planning staat? Een eigen winkel, maar dan in de breedste zin van het woord. Het moet een plek zijn waar mensen oude grondstoffen kunnen inleveren, inzicht krijgen in materialen en het productieproces. Kortom: een etalage voor de visie van Hul le Kes.”