Rebellen in de retail: Charlotte Jansen – Wattnou

756

Rebellen doen het anders, zijn dwars. Niet omdat ze het per se anders willen doen, of dwars willen zijn, maar omdat ze vinden dat het beter kan of anders moet. In de retail duiken steeds meer rebellen op. Met hulp van specialisten uit de winkelbranches werden déze medewerkers getipt.

Charlotte Jansen, 24 Verkoper/etaleur van verlichtingszaak Wattnou in Rotterdam en Breda, Studeerde hiervoor aan de kunst- academie. Werd getipt door Jij&Wij Magazine-volgers op Facebook. Charlotte vindt dat een verkoper er niet meteen bovenop moet springen: “Ik wil dat de klant rustig kan rond- kijken zonder zich bezwaard te voelen. Als ik merk dat een klant er niet uitkomt, laat ik hem of haar op een relaxte manier weten dat het geen probleem is als hij of zij volgende week terug komt. Wij lopen niet weg”

Wat doen ze bij Wattnou anders?
“Bij Wattnou ben je niet zomaar een verkoper, maar een verkoopheld, lampendokter of krachtpatser. Wij organiseren bovendien regelmatig concerten en exposities in de winkel. Daarbij gaat het niet om extra klanten of geld verdienen, maar iets positiefs overbrengen op mensen.”

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?
“Bij ons in de straat zijn eigenlijk alleen maar winkels die leuke dingen doen op een heel eigen manier. Tegenover ons is bijvoorbeeld een plantenwinkel. Voor fotoshoots gebruiken wij hun planten en zij lenen onze lampen. Deze bijzondere, niet zo commerciële samenwerking inspireert mij enorm.”

Wat zouden andere winkelmedewerkers van jou kunnen leren?
“De service gerichtheid en eerlijkheid. Niet alleen van mij, maar van het hele team. We vinden ongedwongenheid en comfort voor de klant belangrijk en dat brengen we over.ˮ

Welke andere plannen staan er op stapel?
“We willen nog meer groeien in onze buurtfunctie. Mensen komen hier om hun kapotte lampje terug te brengen, terwijl dit ook in de supermarkt kan. Ze vinden het gezellig om langs te komen voor een praatje.”