Pssst, ben jij een slaper?

884

Heb je ooit voor een korte periode een andere baan in een andere branche gehad? En een klein stukje pensioen opgebouwd? Dan ben je een slaper geworden bij dat pensioenfonds. Maarrrr… wat is een slaper? En wat gebeurt er met het opgebouwde pensioen?

Pensioenfondsen hebben actieve deelnemers, gepensioneerden en slapers. Wie bedoelen ze precies met slapers? 
Slapers worden ook wel ‘gewezen deelnemers’ van een pensioenfonds genoemd. Dit zijn mensen die een pensioen hebben opgebouwd bij vorige werkgevers en dit pensioen niet hebben meegenomen naar een volgende werkgever. Ze hebben bijvoorbeeld zes jaar in een kledingzaak gewerkt om daarna op een kantoor aan de slag te gaan. Het bedrag dat ze opbouwden tijdens hun werk in de kledingzaak staat nog in het vorige pensioenfonds of verzekeraar. Ze zijn hierdoor slapers geworden bij dat pensioenfonds of die verzekeraar.

Kan ik zorgen dat het geld van al die verschillende pensioenfondsen bij één pensioenfonds terechtkomt? 
Het is inderdaad mogelijk om geld van het ene pensioenfonds naar het andere over te laten maken. Dat kan tot zes maanden nadat je van baan bent verwisseld. Soms is het mogelijk om ook na jaren een verzoek tot waardeoverdracht met succes in te dienen. Als je bijvoorbeeld eerst in de zorg werkte en daarna in de detailhandel, dan zorg je ervoor dat je binnen een half jaar een ‘verzoek tot waardeoverdracht’ hebt ingediend. Zo word je als oud-medewerker in de zorg dus geen slaper bij dat pensioenfonds. Voordeel hiervan is dat het later overzichtelijk is. Geld ontvang je dan na je pensionering van slechts één pensioenfonds. Als je meer wilt weten over je eigen situatie op het gebied van pensioenen kun je op www.mijnpensioenoverzicht.nl inloggen met je DigiD, dit is je eigen inlogcode van de Nederlandse overheid. Daar staan al je pensioenen bij elkaar.