Collega! Jurgen van Stadtmüller Orthopedie

869
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er werken bijna 300.000 mensen in de detailhandel die zich elke dag inzetten voor hun klanten. Vaak doen ze dat met volle overgave. In deze rubriek vertellen zij wat hen bezig houdt. 

Winkels met producten en diensten voor een ‘gezonde levensstijl’ worden steeds talrijker in Nederland. Leek een paar jaar geleden iedereen op dieet, gezondheid blijkt daar nu voor in de plaats te zijn gekomen. Van reformzaak tot runners store. Van podologie tot kruidenplaats. Van macrobiotisch brood tot perserij van vers wortelsap. Wie wil er nou niet fris en fruitig zijn?

Jurgen Stadtmüller
Werkt bij Stadtmüller schoenen/orthopedie
Staat in zijn winkel in Leeuwarden en Meppel
Is altijd ondernemer geweest in de wereld van de orthopedie
Opmerkelijke uitspraak: “Voeten zijn een onderschat lichaamsdeel”

Denk je dat mensen zich meer bewust zijn van hun gezondheid en op basis daarvan sneller naar uw winkel komen?
“Mensen zijn absoluut meer met hun gezondheid bezig en krijgen ook steeds meer belangstelling voor hun voeten. Ze nemen het serieuzer en komen geregeld advies vragen, voordat ze een probleem ervaren. Daarom doen we veel voetenchecks, ook al hebben de klanten geen klachten.”

Zijn voeten een onderschat lichaamsdeel?
“Ik weet het wel zeker! Je voeten zijn heel belangrijk omdat je er de hele dag op staat en loopt. Dat realiseren mensen zich vaak te weinig of helemaal niet.”

Mensen lopen tegenwoordig veel op gympen. Denk je dat er hierdoor meer voetproblemen zijn?
“Zeker, niet alleen veel narigheid met hun voeten, maar vooral problemen met hun lichaamshouding. In veel gympen zit geen hak, waardoor je plat op de grond staat. Je bent dan misschien hipper, maar kunt hierdoor wel meer klachten krijgen, zoals lage rugklachten, pijnlijke onderbenen, nekklachten. Dit komt natuurlijk niet van één keer, maar van maanden op verkeerde schoenen lopen.”

Zijn hakken ook slecht voor je?
“Valt mee, alleen als je vaak en veel op hakken loopt, levert dat problemen. Je ziet regelmatig dat de achillespees verkort is. Ga je hoger dan vier centimeter, dan kun je een bepaalde afwijking krijgen in het enkelgewricht, omdat je meer druk hebt op je voorvoet. Daar is een menselijk lichaam niet op gebouwd.”

Vroeger waren orthopedische schoenen niet zo mooi…
“Ik heb weleens klanten huilend in mijn stoel gehad, omdat ze meteen dachten aan de schoenen die je vroeger zag. Toen kon je maar uit drie kleuren kiezen en ze hadden een lompe vorm. Terwijl je nu de keuze hebt uit vijfhonderd kleuren. Niet iedereen weet dat, daarom moet de beeldvorming beter worden. Ik zeg weleens: ik maak schoenen voor mensen, niet voor voeten. Ik kijk heel erg naar de persoon en wat bij diegene past. Iemand moet zich prettig voelen. Als men een leuke schoen heeft gezien, kan ik deze in de werkplaats op maat namaken.”

Wanneer heb je eigenlijk probleemvoeten?
“Wanneer je klachten hebt. Deze worden vaak bij de pedicure ontdekt. Mensen hebben bijvoorbeeld een kleine irritatie, zoals een branderig gevoel of eelt. Vaak komt dat simpelweg door verkeerd schoeisel. Een ander schoentype kan het probleem al oplossen.”

Waar krijg je de grootste kick van bij het verkopen van een bepaald product?
“Als ik voor iemand, die eigenlijk een operatie nodig had, uiteindelijk een schoen heb kunnen maken, waarmee men bij wijze van spreken de winkel uit rent, dan heb ik iets geweldigs bereikt.”

Wat is jouw ultieme tip op het gebied van een goede houding/schoenen?
“Wanneer je een schoen koopt, bedenk dan goed waar je deze voor gaat gebruiken. Heb je een zittende baan, of juist staand? Vertel de verkoper goed wat je met de schoen gaat doen, zodat je juist geadviseerd kunt worden. Ook is informeren bij je zorgverzekeraar belangrijk. Bij sommigen is het vrijgegeven, bij anderen heb je een verwijsbrief nodig van een arts.”