Collega! Casper van The Vitaminstore

498
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In Nederland werken bijna 300.000 mensen in de detailhandel die zich iedere dag inzetten voor hun klanten. Vaak doen ze dat met volle overgave. In deze rubriek vertellen zij wat hen bezighoudt. 

Winkels met producten en diensten voor een ‘gezonde levensstijl’ worden steeds talrijker in Nederland. Leek een paar jaar geleden iedereen op dieet, gezondheid blijkt daar nu voor in de plaats te zijn gekomen. Van reformzaak tot runners store. Van podologie tot kruidenplaats. Van macrobiotisch brood tot perserij van vers wortelsap. Wie wil er nou niet fris en fruitig zijn?

Casper Oldenboom
Storemanager The Vitaminstore
Werkt in Amsterdam Oud-Zuid in de Beethovenstraat
Hiervoor bij de drogisterij van zijn ouders.
Opmerkelijke uitspraak: “Onze voeding is door de manier waarop het geteeld wordt niet meer compleet en daardoor niet meer toereikend”

Denk je dat gezondheid een trend is, of een blijvend fenomeen?
“Absoluut een blijvend fenomeen! Het speelt al jaren en het wordt alleen maar meer. Ook bij jongere mensen.”

Merk je het aan klanten wanneer er een bepaalde gezondheidstrend gaande is? “Tegenwoordig pikt men van alles op via televisie en internet. Op Facebook en Instagram komt ook van alles voorbij, wat voor mensen een aanleiding is om bij ons binnen te stappen. De meeste klanten komen met een bepaalde klacht.”

Waar krijg je de grootste kick van bij het verkopen van een bepaald product?
“Als ik een paar weken later hoor dat het goed gaat met een persoon die ik heb geadviseerd. We vragen vaak aan de klant of ze contact willen houden om te bespreken hoe het product bevallen is, zodat we het eventueel aan kunnen passen. Wij verkopen dus niet alleen potjes, maar geven ook voedingsadvies. We gaan altijd voor raad op maat en werken met mensen die veel kennis hebben.”

Sta je achter alle producten?
“Ik sta zeker achter alle producten. We hebben 35 winkels en zijn een speciaalzaak. Dat zorgt ervoor dat je alleen goede producten wilt hebben en geen rommel. Natuurlijk is het belangrijk om het kaf van het koren te scheiden. Zelf hebben we ook onze favorieten, maar wat voor ons het belangrijkst is, is dat de klant de juiste aanbeveling krijgt.”

Wat zijn volgens jou momenteel de belangrijkste gezondheidstrends?
“Er is de laatste tijd veel extra vraag naar Kurkuma, vitamine D, K2 en magnesium.”

Merk je bij jou in de winkel dat gezondheid echt een ‘ding’ is onder klanten?
“Het is de laatste jaren wel wat meer gaan spelen, maar het is al een hele tijd aan de gang. Mijn ouders hebben een drogisterij, deze bestaat al 280 jaar. Dit zou niet zo zijn als gezondheid enkel een trend was.”

Wat is jouw ultieme tip op het gebied van gezondheid?
“Meer eiwitten, minder koolhydraten en eet goede, gezonde vetten! Mensen denken vaak dat ze daar dik van worden, maar dat wordt je juist eerder van te veel koolhydraten. Onze voeding is door de manier waarop het geteeld wordt niet meer compleet en daardoor niet toereikend.”