“Overdag kan ik me een zombie voelen”

512

Al zeven jaar lang slaapt Saskia van der Raadt (49) uit Vlaardingen anderhalf uur per nacht. Artsen staan voor een raadsel. Haar chronische slaapprobleem blijkt niet te verhelpen. Inmiddels is de voormalig Esprit-medewerker arbeidsongeschikt.

De klachten van Saskia beginnen in 2014. Ze heeft een zeurende pijn in haar nek en rug. Ook kampt de Vlaardingse met uitvalsverschijnselen in haar armen. “Mijn klachten waren ernstiger dan ik had gedacht. Er werden bij mij een nek- en rughernia geconstateerd. Maar omdat de pijn na maanden niet wilde verdwijnen werd ik opgenomen in een revalidatiecentrum. Daar ontdekte een psycholoog dat de problemen niet werden veroorzaakt door een hernia, maar door psychische klachten.”

Depressief
Door de constante pijn die Saskia ervaart, ontwikkelt ze ernstige slaapproblemen en kan niet meer werken. Ze wordt arbeidsongeschikt verklaard. “Precies zoals ik zelf al heel lang dacht: want ik wilde wel, maar het lukte me gewoon niet. Ik was in een soort overlevingsstand geraakt, terwijl mijn lichaam zei: het is genoeg geweest. Op een gegeven moment was het zo erg, dat ik niet meer verder wilde leven en moest worden opgenomen in een kliniek.”

Gelukkig heeft Saskia haar depressie onder controle gekregen. Wat blijft zijn de slaapproblemen: “Door de rugpijn heb ik een verkeerd slaapritme ontwikkeld. Of ik nu pillen gebruik, in therapie ga, niets helpt. Het enige wat ik nu zeker weet, na al die jaren, is mijn onvermogen om in een diepe slaap terecht te komen. Een periode lang heb ik mij daar enorm druk over gemaakt. Ik kon er nachtenlang over piekeren. Boos en verdrietig stapte ik dan maar weer uit bed om het huis schoon te maken. Maar hierdoor raakte ik nog uitgeputter. Totdat ik besloot mij niet meer te verzetten. Wat kun je doen tegen iets wat je niet kunt veranderen?”

Luisteren naar mijn lichaam
De voormalig medewerkster van Esprit leeft van dag tot dag. Om nog iets nuttigs te kunnen doen, heeft ze twee jaar geleden haar eigen webshop opgezet met handgemaakte sieraden: La Suerte. Saskia: “Met de webshop bepaal ik mijn eigen ritme en planning. Dat is heel prettig. Mijn concentratie is namelijk slecht en ik ben vaak moe. Overdag kan ik me echt een zombie voelen. Binnen een uur ga ik dan weer naar bed, waarna ik maximaal 60 minuten slaap. Uren achter elkaar doorslapen, zoals vroeger, zit er niet meer in. Daarom moet ik echt luisteren naar mijn lichaam.”

Geluk
Door de slaapproblemen zijn veel vriendschappen van Saskia beëindigd. Ook haar relatie is op de klippen gelopen. Niettemin vindt de Vlaardingse dat de stoornis haar veel heeft gebracht. “Ik doe nu eindelijk iets wat mij écht gelukkig maakt: de webshop. Die wordt steeds drukker. Ook push ik mijzelf niet meer. Wat vandaag niet lukt, doe ik morgen. Zo bewaak ik mijn grenzen. Ik ben blij dat ik met de beperkingen die ik heb, dit kan doen.”