“Oud servies is prachtig: daar werd echt aandacht aan besteed”

185
Fotografie: Lize Kraan.

De tijd dat vintage te boek stond als tweedehands spul met een geurtje, ligt ver achter ons. Van gebruikte kleding tot meubels, retro is met een opmars bezig. Hannie Mans (64), eigenaresse van Het Derde Servies in Rotterdam, vertelt hoe het is om in de vintage te werken.

Toen elf jaar geleden haar zus overleed, besloot Hannie haar servieswinkel voort te zetten in haar eigen woonplaats Rotterdam. Ze beseft dat het een onderneming is waar je niet rijk van wordt, maar dat maakt Hannie niets uit. Ze haalt veel voldoening uit haar klanten, die het vaak een hele belevenis vinden om de winkel te komen bekijken. “Het is een soort museum. Klanten roepen vaak: jeetje, dat dat nog bestaat! Ik vind het vooral leuk als mensen iets durven, een mix en match. Dat ze bijvoorbeeld zes verschillende champagneglazen kiezen of blauw en wit mixen. Daar word ik blij van.”

Uniek servies
In de winkel van Hannie staat veel Engels servies uit de jaren dertig. Ook heeft ze volop tafelwerk met daarop kastelen en jachttaferelen. “Vroeger werkten ze alleen maar met decoraties, dus dat is ook wat ik in de winkel heb. In coronatijd is dat veel meer in trek geraakt, omdat mensen waarde hechten aan thuis gezellig de tafel dekken. Klanten weten mij dan ook goed te vinden, omdat ik dingen heb die nergens meer te verkrijgen zijn. Ik heb bijvoorbeeld servies van The Clarendon Hotel in Londen, uit 1860. Maar ook Delfts blauw dat niet meer gemaakt wordt. Al wordt dat snel oubollig gevonden. Toch is het prachtig als je een strak interieur hebt en er dan zo’n blauwe pot bij koopt. Of een bordenwand in een modern huis, ook hartstikke mooi.”

Recyclen
Nieuwe spullen inkopen doet Hannie niet. Dat wil ze ook niet: ze is en blijft een recyclewinkel. “Ik wil zo min mogelijk grondstoffen verbruiken. Dat is ontzettend belangrijk voor mij. En gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die denken: het is er al, dus waarom zou ik het nieuw kopen? Natuurlijk, tegenwoordig heb je ook leuke nieuwe serviezen, maar het is zeker niet zo bijzonder als wat ze vroeger maakten. Mooi servies is heel arbeidsintensief en daar is nu gewoon geen geld meer voor.”