Onzeker? Doe er je voordeel mee!

4303

Onzeker zijn we allemaal weleens. Vaak wordt het gezien als een vervelende eigenschap, terwijl het juist ook in je voordeel kan werken. De positieve kanten van onzekerheid op een rij.

Het maakt je ‘likeable’ 
Hoog van de toren blazen, wekt over het algemeen weinig sympathie op. Uitkomen voor je onzekerheden wél. Het maakt je kwetsbaar en puur; eigenschappen die gewaardeerd worden in een persoon. 

Het stimuleert groei 
Iemand die alles tot in de puntjes beheerst, heeft weinig te leren. Zolang er zaken zijn die jouw onzekerheid aanwakkeren, word je gestimuleerd om je kennis en vaardigheden naar een hoger plan te tillen. 

Het geeft je een open blik 
Wanneer je niet overal even zeker over bent, sta je vaak open voor de feedback van anderen. Of het nou gaat om terugkoppeling van een collega of een functioneringsgesprek met je storemanager; jij doet er je voordeel mee. 

Het triggert je om hard te werken  
Van onzekerheid ga je harder werken. Je zet alles op alles om het best mogelijke resultaat te behalen en eventuele fouten te voorkomen. Geen half werk, maar alles tot in de kleinste details geregeld. Pas wel op dat je niet doorslaat; soms is ‘goed’ ook gewoon ‘goed genoeg’. 

Het zorgt voor weloverwogen keuzes 
Als je onzeker bent, neem je niet zo snel impulsieve beslissingen. Daardoor maak je keuzes waar je écht achter staat en pakken ze meestal goed uit. Houd wel in de gaten dat je niet teveel in je hoofd gaat zitten.

Het houdt je met beide benen op de grond  
Onzekerheid zorgt ervoor dat je realistisch blijft en doelen stelt die – met hard werken – haalbaar zijn. Daardoor blijft het niet bij dromen of mooie woorden en zet je daadwerkelijk stappen.