“Onze klanten zijn serieus met hun huisdier bezig”

254

Maar liefst 310.000 werknemers bouwen pensioen op bij Pensioenfonds Detailhandel. Wie zijn deze mensen? En wat doen ze binnen de detailhandel? In deze rubriek vertellen deelnemers over hun werk, drijfveren en plannen voor de toekomst. Theo de Brock (64) is bedrijfsleider bij hondenspeciaalzaak Hondjekoek in Haarlem. 

Hondjekoek. Dat is geen voor de hand liggende naam.

“Mijn dochter, de eigenaresse van de zaak, had een Berner Sennenhond die Joey heette. Als je zei: ‘Joey, koek’ gaf hij een high five. In ruil daarvoor kreeg hij een koekje. Toen ze deze hondenspeciaalzaak in 2012 opende, was de naam snel bedacht.”

U werkt dus voor uw dochter. Is dat niet ingewikkeld?

“Wij kunnen goed onderscheid maken tussen zakelijk en privé. Dan mopperen we op elkaar als collega’s, maar gaan we na het werk samen een hapje eten. Maar ook als er privé een keer iets is, zit dat onze samenwerking niet in de weg. Mijn vrouw staat hier overigens ook vier dagen in de week. We kennen elkaar door en door, en vullen elkaar goed aan.”

Bent u een echte hondenliefhebber of had u net zo goed in een kledingzaak kunnen staan? 

“Hiervoor heb ik jarenlang een dierenwinkel met mijn vrouw gehad. Ik kan dus wel zeggen dat ik een echte dierenliefhebber ben. Vooral Berner Sennenhonden: daar ben ik gek op!”

En waarom Hondjekoek? Waarin onderscheidt de zaak zich van andere dierenwinkels?

“We zijn een hondenspeciaalzaak: negentig procent van het assortiment is gericht op honden. Bovendien vind je bij ons niet de standaardmerken die je bij de grote tuincentra ziet liggen, maar alleen natuurlijke voeding zonder geur-, kleur- en smaakstoffen. Dat zorgt voor een bepaald soort klant. Geen types die impulsief een hamster of cavia aanschaften, maar mensen die serieus met hun huisdier bezig zijn. Daarom werk ik hier graag.”

Van welke werkzaamheden wordt u blij?

“Het adviseren van klanten! Mensen komen niet alleen naar onze winkel om brokken te kopen, maar ook als ze vragen hebben over het eetgedrag van hun hond. Ik heb een opleiding voedingsleer voor honden gevolgd, dus heb aardig wat kennis. Daarnaast werken we samen met verschillende dierenartsen in de omgeving.”

Wat doet u gniffelen op de winkelvloer?

“Soms zeggen mensen: ‘doe maar geen voer met konijn erin, straks gaat hij op konijnen jagen’. Wat ik ook mooi vind, is als mensen vragen of ze hun hond mee naar binnen mogen nemen. Natuurlijk mag dat!”

In de eerste lockdown zijn mensen flink gaan hamsteren. Waren de brokken net zo in trek als de rollen wc-papier?

“Die eerste periode werd er gigantisch veel ingekocht. Dan zeiden klanten: ‘geef maar een paar zakken, want je weet niet hoe het loopt’. Maar dat was maar tijdelijk. Ik vond het een heftige tijd. De anderhalve meter was lastig te realiseren in de winkel, dus een aantal weken moest men aan de deur bestellen – dan pakten wij de producten – of gebruikmaken van onze webshop.”

Pensioen is voor u geen ver-van-uw-bedshow. Hoe ziet u de toekomst?

“Sinds ik bij Hondjekoek ben gestart, wordt er weer elke maand premie ingelegd. De afspraak is, dat ik hier sowieso nog drie jaar werk. Na die tijd zal ik vast nog af en toe bijspringen, want ik verwacht dat de winkel nog flink gaat groeien.”