Onderzoek: dít is het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland

858

Wie vinden consumenten nu eigenlijk het klantvriendelijkst? Volgens een onderzoek van MarketResponse staat Rituals voor de klant op één. De tweede en derde plek zijn voor Bol.com en KiKa.

Het onderzoek naar klantvriendelijkheid in Nederland loopt al sinds 2012. Hierin wordt constant bijgehouden wat klanten van ‘onze’ bedrijven vinden. Inmiddels is de top 75 bekend en heeft Rituals dit jaar dus de eerste plek veroverd. Het cosmeticabedrijf wordt op de voet gevolgd door Bol.com en het goede doel KiKa. Daarna volgen Nespresso, CliniClowns, Bijenkorf, zooplus, Van der Valk, Primera en Greenchoice.

Dat er in een (paar) jaar tijd een hoop kan veranderen, blijkt wel uit deze cijfers. In 2019 was de Efteling namelijk nog koploper, maar deze is nu naar de 70ste plek gezakt. Vorig jaar, in 2020, was de winst voor Coolblue. Dit bedrijf heeft in 2021 de 22ste plek te pakken.

Het minst klantvriendelijke bedrijf? Deze laatste plaats is, helaas voor de parfumerie zelf, toebedeeld aan ICI Paris XL. Daarboven staat op 74 de Hartstichting, op 73 Centraal Beheer, op 72 Decathlon en op nummer 71 HelloFresh.