Nieuw in de retail? Wij hebben tips voor je!

1211

Je hebt een nieuwe baan in de retail! Je gaat part- of fulltime in een winkel werken! Voor het eerst op klanten afstappen is best spannend! We zijn ervan overtuigd dat jouw leidinggevende en collega’s je alle ins & outs zullen leren over het werken in een winkel zodat jij je op de winkelvloer, binnen no time als een vis in het water voelt. Toch hebben we nog wat extra tips, om je een vliegende start in jouw retail carrière te geven! 

Begroet de klant
“Ja, duh!” horen wij je denken. We zijn blij dat het vanzelfsprekend voor jou is, maar dat is het helaas nog niet overal. Let maar eens op als je zelf gaat winkelen. Word jij altijd begroet als je een winkel binnenkomt? Waarschijnlijk niet. Geef daarom zelf het goede voorbeeld en begroet iedere klant die de winkel betreedt.

Bespring de klant niet meteen
Na de begroeting, is het belangrijk dat de bezoeker even lekker kan rondkijken, zonder dat degene zich ongemakkelijk of bezwaard voelt. De klant weet vaak zelf ook nog niet waar hij of zij naar op zoek is, dus laat deze persoon eerst even de winkel in zich opnemen, voordat jij met allerlei vragen komt.

Relaxte houding
Het is prima als je de mensen die in de winkel rondlopen, observeert. Doe dit echter onopvallend, want de klant wil niet het gevoel hebben niet vertrouwd te worden. Wek in ieder geval niet de indruk dat jij de winkel en je koopwaar wilt ‘bewaken’. Dit zal de verkoop schaden, maar ook een tweede bezoek belemmeren. Zorg voor een relaxte houding: wees in de buurt voor vragen.

Wees de reddende engel! 
Staat men te stuntelen met een stapel broeken? Of zie je iemand moeite doen om een trui perfect op te willen vouwen? Help diegene! Laat hem of haar weten dat je het ontzettend waardeert dat er zoveel moeite gedaan wordt, maar dat jij het graag overneemt. Dan kan de klant weer lekker verder shoppen!