“Leuke dingen doen met mijn familie, zo zie ik mijn pensioen voor me”

368

Nynke Henkes (40) viel voor de vacature van bloemenboetiek De Vlijtige Lies in Akkrum toen ze nog eindexamen moest doen. Twintig jaar verder werkt Nynke er nog steeds. Samen met haar man en meisjestweeling van elf jaar woont ze in Leeuwarden.

Vroeger wilde Nynke voor haar werk het liefst iets met dieren doen, maar dat verdween naar de achtergrond toen ze tijdens haar opleiding kennismaakte met het beroep ‘bloemist’. Nog altijd haalt ze veel voldoening uit haar vak. “Zolang ik maar met plezier naar mijn werk ga, dat is het allerbelangrijkst. Onze winkel staat in een dorpje, waardoor we een vrij grote vaste klantenkring hebben. Dat maakt het werk een stuk persoonlijker. Ook de variatie is leuk: de ene dag maak je boeketten, de andere rouwstukken en weer een dag later ben je vooral bezig met etaleren.”

Nynke is geen type voor een eigen zaak. Haar huidige functie is meer dan prima. Wel kijkt ze uit naar volgend jaar, dan is het nieuwe onderkomen voor de winkel klaar. “De supermarkt, waar wij als winkel zijn gevestigd, wordt vernieuwd. Voor ons wordt ernaast een compleet nieuwe bloemisterij gebouwd. Dat proces van alles opzetten is hartstikke gaaf om mee te maken.”

Op de camping
Als Nynke aan pensioen denkt, denkt ze aan vrijetijdsbesteding. “Je hebt je hele leven gewerkt en dan is het tijd om leuke dingen te doen. Bijvoorbeeld met de caravan en de familie op pad.” De bloemist uit Leeuwarden is een echte kampeerder. Elke zomer gaat ze steevast twee weken met de vouwwagen weg om te wandelen en te genieten van de natuur. “Even los van het hectische en gejaagde leven van tegenwoordig.”

Niet uitstellen
Hoewel Nynke af en toe aan later denkt, haar pensioen, leeft ze vooral ‘in het nu’ en daar probeert ze van te genieten: “Als ik straks zevenenzestig ben, wil ik geen spijt hebben of het gevoel krijgen dat ik tot die tijd niet heb genoten. Iedere dag is een cadeau en je leeft nu, niet dan pas.” In haar omgeving heeft ze meerdere keren gezien dat het leven, soms al op jonge leeftijd, in één klap voorbij kan zijn. “Het kan zomaar omslaan, ik heb dat in onze familie gezien, tantes die van kerngezond afgleden naar doodziek. Daarom probeer ik vooral in het nu van de kleine dingen te genieten. Op zondagochtend naar het bos, of heel simpel op zaterdagavond met z’n vieren op de bank onder een deken een film kijken. Daar zijn we ons bewust van: herinneringen maken. Leuke dingen doen met mijn familie, zo zie ik, als ik in de toekomst kijk, mijn pensioen ook voor me.”

Achtergrond
Nynke Henkes deed na haar vmbo drie jaar AOC Terra in Groningen. Daar volgde ze een opleiding tot bloemist. Drie dagen school twee dagen stage. Toen ze klaar was, startte ze meteen bij bloemenboetiek De Vlijtige Lies in Akkrum. Daar werkt ze vier dagen in de week.