“Je wilt toch niet je leven lang werken?” – Interview Mustafa Sancaktar (33), HorecaTraders

598

Mustafa Sancaktar (33) is directeur-grootaandeelhouder van HorecaTraders, een snelgroeiende onlinegroothandel voor professionele keukenapparatuur. Het bedrijf telt veertien medewerkers en richt zich op uiteenlopende doelgroepen. Van bruine kroeg tot hobby kok. Sancaktar probeert zijn medewerkers, ‘allemaal jonge honden,’ bewust te maken van hun pensioen. 

Hoe informeren jullie medewerkers over hun pensioen?
“Met iedere nieuwe werknemer nemen we het Pensioen1-2-3 door. Hieruit begrijpen ze snel dat hun oudedagsvoorziening bestaat uit een deel AOW, een deel ouderdomspensioen en een deel dat ze zelf kunnen sparen.”

Zijn ze daarmee bezig, komen er vragen over?
“Als erover gesproken wordt wel. Er is net een collega begonnen die vertelde dat zijn vader met een pensioengat werd geconfronteerd op het moment dat het nauwelijks meer te repareren viel. Dan komt pensioen in een keer heel dichtbij en dringt het besef door, dat je met een inkomensgat kunt komen te zitten als je denkt niet meer te hoeven werken. Het is belangrijk dat je daarover nadenkt. Zorg dat je zaakjes op orde zijn, want je wilt niet je hele leven lang werken.”

Valt dat kwartje ook voor de andere collega’s?
“Bij de meesten niet. We hebben hier bijvoorbeeld geprobeerd om een collectieve bedrijfspensioenregeling van de grond te krijgen, maar dat is nog niet gelukt.”

Waarom niet, waar ligt dat aan?
“Misschien te persoonlijk en privé. Alhoewel, de voornaamste reden is dat ze er gewoonweg niet mee bezig willen zijn. De meeste medewerkers zijn begin twintig, dan ben je met heel andere dingen bezig.”

Hoe komt het dat jij, ook nog maar 33 jaar, het zo belangrijk vindt om pensioen tussen de oren van je medewerkers te krijgen?
“Ik kwam een tijd geleden in gesprek met een stel dat hun pensioen slecht had geregeld en per maand zo weinig overhield, dat ze erbij moesten werken. Ze hadden gedacht dat ze 70 procent van hun laatstverdiende salaris zouden krijgen, maar niks bleek minder waar. Voor onze medewerkers wil ik dat zien te vermijden. Het moet gewoon goed geregeld zijn.”

Hebben jullie nog andere manieren om hen bewuster te maken van hun pensioen?
“We brengen het tot ‘vervelens toe’ onder de aandacht in de planningsgesprekken die wij met de medewerkers voeren. Op die momenten kijken we naar de lange en korte termijn. En stellen vragen als: wat doe je over tien jaar en over twintig jaar? Daar betrekken we zo veel mogelijk alle aspecten van hun financiële planning bij.”

Jullie hebben ook een vertrouwenspersoon voor de medewerkers. Waarom is dat?
“We vinden het belangrijk dat medewerkers lekker in hun vel zitten en niet met problemen blijven rondlopen.”

Welke aspecten zijn nog meer kenmerkend voor jullie personeelsbeleid?
“Opbouwende kritiek en veel ruimte geven. Daarnaast vinden we een goede gezondheid heel belangrijk. Fit zijn is cruciaal voor werkgeluk. Iedere werknemer mag daarom gratis naar de sportschool. Sterker nog; je kunt er ook mediteren als je daar behoefte
aan hebt.”