“Je moet je plannen niet uitstellen”

199

Sappie Rotiné (62), werkt bij De Boektiek in Dokkum

“Tien jaar geleden ben ik gestart bij De Boektiek; een Christelijke boek- en cadeauwinkel. Het team bestaat uit twintig vrijwilligers. We zetten ons allemaal met veel enthousiasme in en zijn er in lief en leed voor elkaar. De sfeer in de winkel is heel fijn. De ene klant komt voor een boek of geboortecadeautje terwijl een ander op zoek is naar een bemoedigend kaartje. Dat leidt regelmatig tot interessante gesprekken. Ik ben echt een ‘mensen-mens’ en neem daar dan ook graag de tijd voor. Alleen op een kantoor zitten, zou niets voor mij zijn.”

Aan de slag
“Als vrijwilliger bouw je natuurlijk geen pensioen op, maar door de jaren heen hebben mijn man en ik altijd voldoende geld opzij kunnen zetten. Daardoor is het mogelijk dat ik vrijwilligerswerk doe en mijn man met vervroegd pensioen is. Ik kan iedereen aanraden om op tijd over dit soort dingen na te denken. Hoeveel heb je nu echt nodig voor een leuk leven en wat kun je daarvoor opzij zetten? Wanneer je spaart, kun je ervoor kiezen om op een bepaald moment minder uren te werken of helemaal te stoppen. Er is zoveel mogelijk als je iets graag wilt, maar je moet daarmee wel actief aan de slag.”

Oude dag
“Mensen maken vaak mooie plannen voor de toekomst terwijl je juist nú moet genieten. Je weet niet hoeveel jaar je nog gegeven is. Een tijd geleden is een vriend van ons overleden; die heeft zijn pensioen niet eens gehaald. Dat bevestigt maar weer dat je je plannen niet moet uitstellen. Het valt me op dat werken bij veel mensen centraal staat. Zo jammer! Je kunt beter wat meer vrije tijd hebben, dan meer geld verdienen. Als je op je oude dag terug kijkt op je leven denk je waarschijnlijk niet aan je drukke werkweken, maar aan de leuke dingen die je hebt mogen doen met de mensen die je liefhebt.”