“Je kunt pensioen niet sexy maken, wel duidelijker”

1102
Lieske van den Bosch, fotograaf: Tim Eshuis

De wereld van pensioenen een bolwerk van grijze mannen? Niet als het aan Lieske van den Bosch (46) ligt. Sinds dit voorjaar staat zij haar ‘vrouwtje’ binnen het bestuur van Pensioenfonds Detailhandel. Jij&Wij magazine vroeg haar het hemd van het lijf.

Wat leuk, een vrouwelijke bestuurder in huis. Vertel eens wat over jezelf.
“Samen met mijn zoon Senna (16) en man GertJan woon ik in Bergen op Zoom. Ik heb een HR-achtergrond en werkte hiervoor als personeelsmanager bij Leen Bakker. De detailhandel is dus niet nieuw voor mij. Naast mijn werk als bestuurslid bij het gesloten Pensioenfonds
Wonen, heb ik een eigen onderneming in HR-oplossingen.”

Wat doe je bij het Pensioenfonds Detailhandel. Alleen maar vergaderen?
“Dat is helaas wel het beeld dat mensen hebben van pensioenfondsen. Maar niets is minder waar. Wij zijn heel concreet en bovendien als fonds erg benaderbaar. Onlangs werd ik gebeld door een werkgever die zich wil aansluiten bij Pensioenfonds Detailhandel. Fijn dat mensen mij weten te vinden en ik help ze graag op weg. Ik ben net begonnen en probeer nu
vooral veel vragen te stellen en iedereen te leren kennen.”

Wat doe jij graag om te ontspannen?
“Ik ben een groot fan van winkelen, zowel on- als offline. En ik heb een zwak voor schoenen! In de afgelopen 25 jaar heb ik er wel zo’n stuk of 100 verzameld. Daarnaast ga ik graag met mijn gezin zeilen. Met een man die een bedrijf in onderhoud van zeil- en motorboten heeft, ontkom je er niet aan dat je veel tijd op het water doorbrengt. Gelukkig vind ik dat ook heel
leuk, als ik maar niet altijd aan het roer hoef te staan. Ik vind het juist lekker om af en toe met een glaasje in de hand naar het water te turen.”

Eenmaal aan wal, sta je wel graag aan het roer?
“Haha, ik heb graag de touwtjes in handen. Maar over het algemeen runnen GertJan en ik samen het huishouden en dat gaat al jaren goed.”

Wie houdt het huishoudboekje bij?
“Dat doen we echt samen. En we proberen Senna daar ook in mee te nemen. Ik ben wel wat meer van de planning en regel de boodschappen.”

Twee eigen ondernemingen onder één dak… is dat lastig?
“Dat is af en toe zeker een uitdaging. GertJan en ik zijn vaak van huis en het is daarom noodzakelijk om thuis alles goed te regelen. Ook wat betreft pensioen! Met twee eigen ondernemingen bouw je niets op, dus wij regelen dit zelf.”

Pensioen leeft niet echt onder jongeren. Wat weet jouw zoon van zestien van pensioen?
“Aan de keukentafel gaat het bij ons geregeld over pensioen. Senna weet natuurlijk wat voor werk ik doe en vraagt dan bijvoorbeeld wat ik zit te lezen. Maar goed, het blijft een jongen van zestien dus pensioen is een ver-van-zijn-bedshow. Dat is logisch, maar ik hamer er wel op dat hij het goed regelt als hij gaat werken. Je moet daar niet pas mee starten als je 56 jaar
bent.”

Hoe pak jij dat eigenlijk aan, uitleggen wat pensioen is?
“Dat blijft lastig. Ik vind het ook nog steeds ingewikkeld en je kunt pensioen niet echt sexy maken, maar wel duidelijker. Ik probeer pensioeninformatie altijd inzichtelijk te maken en teken een huis met als fundament het AOW, en verdiepingen zoals aanvullend en nabestaandenpensioen. Het dak regel je via een bank of verzekeraar.”

En wat breng jij zelf nog mee aan ervaring?
“Ik hamer bij het Pensioenfonds op communicatie, dat zit er toch in met mijn HR-achtergrond. Ik stel vaak de vraag: hoe gaan we dit transparant overbrengen? En ik maak de vertaalslag: wat betekent dat voor de deelnemers en voor de werkgevers? Ik ben zelf deelnemer geweest dus ik hoop minder ver van de doelgroep af te staan.”