“Je geeft wat liefde en aandacht en dan staat er weer een heel mooi meubeltje”

743
Fotografie: Lize Kraan.

De tijd dat vintage te boek stond als tweedehands spul met een geurtje, ligt ver achter ons. Van gebruikte kleding tot meubels, retro is met een opmars bezig. Maar hoe is het om in de vintage te werken? Nicoline Kramer (60), vrijwilliger bij woonwinkel Vintage Revival in De Meern, vertelt.

Creatief bezig zijn, meubels opknappen en er mooie stoffen bij vinden: Nicoline is dol op het proces van de vintagewinkel waar ze vanaf 2015 twee dagen per week werkt. “Ik heb een creatieve opleiding als achtergrond, maar daar nooit een baan in kunnen vinden. In deze winkel kan ik die creativiteit echt volledig kwijt. We krijgen soms spullen binnen waarvan je denkt: kan dat nog wat worden? Vervolgens geef je het wat liefde en aandacht en dan staat er weer een heel gaaf meubeltje. Je bent elke keer bezig om iets mooier te maken en mensen daarmee te verblijden.”

Combineren
Vintage Revival is op woensdag en zaterdag open voor publiek. Nicoline ziet vaak jonge gezinnen langskomen: mensen die bijvoorbeeld voor het eerst een huis hebben gekocht en het leuk vinden om moderne meubels te combineren met iets wat ouder is. “Oudere meubels zijn vaak met heel veel zorg gemaakt. Het zijn bijvoorbeeld kasten met goed doordachte systemen en meubels van allerlei bijzondere materialen. Er zijn maar weinig mensen die echt voor een complete vintage inrichting gaan, maar juist de combinatie maakt het erg leuk.”

Stofferen
Afhankelijk van het aanbod staat er elke keer weer iets anders in de ruimte. Van kledingkasten en dressoirs tot eettafels en fauteuils: je vindt er genoeg. Meubels kun je er ook laten stofferen. “Dat is een sterk punt van de winkel, denk ik. Dat je zelf een stof kunt uitkiezen, passend bij je interieur. Zo creëer je eigenlijk een compleet nieuwe stoel op maat. Verder hebben we lampen en momenteel ook veel kristallen glaswerk. Dat is vaak van iemand geweest die kleiner is gaan wonen of is overleden. Het wordt steeds moeilijker om aan dit soort spullen te komen, maar ik ben heel blij dat het tot nu toe telkens lukt.”