“Je bent nooit te oud om je hart te volgen”

927

Maar liefst 285.000 werknemers bouwen pensioen op bij Pensioenfonds Detailhandel. Wie zijn deze mensen? En wat doen ze binnen de detailhandel? In deze rubriek vertellen deelnemers over hun werk, drijfveren en plannen voor de toekomst. Arjanta Kwakernaak (56) is verkoopmedewerker en interieurstylist bij Offringa Wonen en Slapen in Nieuw-Vennep 

Na een dienstverband van 32 jaar bij de Rabobank ben je in de detailhandel gestart. Dat is een verrassende stap.
“De laatste jaren waren er veel reorganisaties op mijn werk. Omdat de kans groot was dat mijn baan zou komen te vervallen, ben ik met een loopbaancoach gaan onderzoeken welke functie voor mij interessant zou kunnen zijn. Al snel kwam ik erachter dat ik behoefte had aan meer creativiteit in mijn werk. Ik ben op zoek gegaan naar opleidingen die me leuk leken en stuitte op interieurstyling. Na een informatiemiddag was ik om en heb ik me ingeschreven. Ik was net klaar met de opleiding toen mijn baan wegviel. Omdat ik heel erg de behoefte had om aan iets nieuws te beginnen, heb ik gebruikgemaakt van de mogelijkheid om uit dienst te treden.”

Hoe ben je bij Offringa Wonen en Slapen terechtgekomen?
“Eigenlijk wilde ik voor mezelf beginnen, maar dat vond ik toch nog lastig. Ik kende de theorie, maar had nog geen praktijkervaring. Toen ik zag dat ze bij Offringa op zoek waren naar een interieurstylist, besloot ik te solliciteren. Met mijn commerciële achtergrond en interieurkennis paste ik goed in het profiel. Bovendien had ik een leuke klik met Frank Offringa, de eigenaar. Voordat ik het wist, was het rond!”

Vond je het lastig om op latere leeftijd het roer om te gooien?
“De wens om iets anders te gaan doen, was er al langer, maar ik durfde niet. Je houdt je toch vast aan het bekende. De reorganisatie heeft me het zetje gegeven dat ik nodig had. Gelukkig maar, want ik haal zoveel plezier uit mijn baan! Het bewijst maar weer dat je nooit te oud bent om je hart te volgen.”

Is die passie voor interieur er altijd geweest?
“Mijn liefde voor interieur is eigenlijk ontstaan door het woonprogramma van Jan des Bouvrie in de jaren negentig. Zijn metamorfoses bij mensen thuis vond ik fantastisch! Ook heb ik altijd veel woonbladen gelezen en was ik regelmatig met ons eigen interieur bezig. Maar dat ik mijn vak ervan zou maken, dat had ik nooit verwacht.”

Wat zijn je dromen voor de toekomst?
“Om naast mijn baan als zelfstandig interieurstylist aan de slag te gaan. Het leuke is, dat ik al de eerste stappen aan het zetten ben! Frank staat er helemaal achter en stimuleert mijn ideeën. Ik hoop dat het een succes gaat worden, want het lijkt me een ideale combinatie.”

En als we nog verder vooruitkijken, naar je pensioen?
“Bij de Rabobank heb ik een goed pensioen opgebouwd. Ik ben blij dat ik nu ook weer ben aangesloten bij een pensioenfonds, want de laatste jaren bouw je relatief het meeste op. Aan de andere kant; ik ben nu met iets bezig wat ik zo leuk vind. Als mijn gezondheid het toelaat, wil ik nog lang niet stoppen met werken.”