“Ik zou nooit meer terug willen”

1438
Fotografie: Steven Snoep.

Elke marktdag staat Rob van den Bor (54) uit Spakenburg brood te bakken op de verhoging van zijn bakkerskraam Le Perron. Een praatje hier, een klant helpen daar… Vervelen doet het hem nooit. In 33 jaar is de marktkoopman nog nooit met tegenzin naar zijn werk gegaan.

Rob rolde in het marktleven door zijn schoonvader, die een aantal marktkramen runde. “Helaas is hij jong overleden, maar voordat hij stierf vroeg hij of ik zijn dochter wilde assisteren op de markt. Lang heb ik daar niet over hoeven nadenken. Het was namelijk een uitkomst. Want als ik ’s nachts thuiskwam van mijn werk in de horeca, ging de wekker van mijn vrouw. (lacht) Dat werkte voor geen meter. Tot op de dag van vandaag, hebben wij geen spijt van die keuze.”

Familiebedrijf
Nog steeds werkt de Spakenburger samen met zijn vrouw Ellemieke. Inmiddels bijgestaan door hun drie kinderen. “We doen het echt met elkaar, want we hebben naast de markt ook nog een winkel aan de Middenweg in Amsterdam-Oost, die ook Le Perron heet. Momenteel run ik de markt en doet mijn vrouw samen met mijn oudste zoon en jongste dochter de winkel. Mijn andere dochter woont in Amsterdam, maar werkt toch iedere zaterdag als extra aanvulkracht. Dan is het hele gezin aan het werk. Hoe is leuk is dat! We zijn een echt familiebedrijf, ondanks dat wij dat nooit hebben gepusht.”

Bakken
Vier dagen in de week is Rob op de markt te vinden. Elke dag op een andere: woensdag Amsterdam-Oost, donderdag Amsterdam Zuidas, vrijdag Amsterdam Oud-Zuid en zaterdag Haarlem centrum. Iedere werkdag gaat de wekker van Rob net na vieren, waarna hij zijn personeelsleden in het dorp en de broodproducten bij de bakkerij ophaalt. De kraam, in dit geval de verkoopwagen van Rob, wordt rond 6.00 uur opgebouwd. De ovens gaan dan zo snel mogelijk aan om op te warmen. “We bakken alles af in twee grote ovens in onze verkoopwagen. Mooie krokante broden. Ook de croissantjes en chocoladebroodjes gaan al vroeg de oven in. Rond kwart over zeven zijn de eerste producten klaar voor de verkoop.”

Biologisch
Niet veel later, rond 7.30 uur, staat de eerste klant al op de stoep. “Even een croissantje meepikken voor op de fiets,” zegt een man in een regenponcho. Croissantjes zijn overigens niet het enige wat je bij de kraam van Rob kunt kopen. “Al onze broden zijn biologisch en vegan. Daarnaast verkopen we een assortiment biologische muffins, koeken en koolhydraatarme crackers. Met name die laatste zijn een hele hype op het moment. Maar ook voor de vegan worstenbroodjes rijden mensen een blokje om, want die zijn lang niet overal te verkrijgen.”

Spitstijd
Wat Rob allemaal op zo’n marktdag doet? Dat hoef je hem eigenlijk niet te vragen: Hard werken. Tijd om pauze te houden, is er bijna niet. Tussen alle bedrijven door wordt er even wat gegeten. En tegen elf en twee uur is het spitstijd, dan staan Rob en zijn personeelsleden te ‘knallen’. “Ik ben de hele dag voornamelijk aan het bakken en mijn collega’s aan het verkopen. Op drukke momenten spring ik bij en ga ik even achter mijn ovens weg.”

Kleinere markten
Rob houdt van het sociale leven op de markt. Tegenwoordig staat hij veelal op kleine en voornamelijk biologische markten. “Daar is meer sfeer,” zegt de Spakenburger. “Ik kan het niet precies benoemen, maar ik denk dat dit komt door de kleinschalige opzet, de authentieke producten en een ander soort klanten. Ik zou daarom nooit meer terug willen. Mijn voldoening haal ik nu uit het verkopen van een mooi brood, in plaats van 6 bokkenpootjes voor 5 euro.”

Blij toe
Als tegen vijven de dag ten einde loopt, wordt alles schoongemaakt en opgeruimd. Rond 17.30 uur rijdt Rob samen met zijn personeel terug naar Spakenburg. Morgen mag hij weer. ”Blij toe, want ik kan er geen genoeg van krijgen: mooie producten verkopen en veel tevreden klanten aan de kraam. Al moet ik er eerlijk bij zeggen: ik probeer het wel, maar er is niet altijd tijd voor een praatje. Dat vind ik wel eens zonde, want je moet altijd oog houden voor je klanten, altijd.”