“Ik wil met een boot de wereld rond, het Zwitserleven gevoel”

168

Voor de één is pensioen een ver-van-mijn-bedshow, terwijl de ander over een paar jaar stopt met werken. Jij&Wij magazine vroeg retailmedewerker Him Cheung (35) hoe hij over pensioen denkt en zijn dagen als pensionaris wenst te zien.

Him Cheung leeft als een sportman. Vlak voor dit interview heeft hij 10 kilometer hardgelopen. Verder doet de verkoper en etaleur van The English Hatter veel aan krachtraining, let op wat hij eet en is matig met alcohol. Him: “Ik zou alleen wat meer water moeten drinken, want als ik werk vergeet ik dat. Ik zou daar veel beter op moeten letten.” 

Him Cheung is geboren in Amsterdam. Zijn vader komt uit Hong Kong en zijn moeder uit Macau. “Maar ook al spreek ik Kantonees, ik voel me 100 procent Nederlander,” vertelt Him.

Het meest van de tijd is hij te vinden in de Amsterdamse vestiging van The English Hatter aan de Heilige Weg. Hier kopen de fans van de Netflix-serie Peaky Blinders typisch Britse en Schotse petten, vestjes, truien en tweedjasjes. “Daarnaast werk ik ook in de winkels in Leidschendam en Laren (NH). Detailhandel is echt mijn ding,” glundert Him. “Ik werk hier nu twaalf jaar, maar het heeft mij nog geen moment verveeld. De baan is relaxt en de sfeer onder collega’s is fijn. Ook mijn werkgever is aardig en behulpzaam. Hij zegt altijd: ‘Him, samen komen we er wel uit.”

Over pensioen denkt Him zelden na. Op dit moment ligt zijn aandacht vooral op het krijgen van een nieuwe woning. “Ik zit echt met een dilemma,” zegt Him. “In Amsterdam is niets betaalbaars te vinden en ook in de plaatsen eromheen rijzen de prijzen de pan uit.” 

Wat de verkoper van The English Hatter over zijn pensioen weet, is het percentage dat iedere maand op zijn loonstrookje staat en van zijn salaris wordt ingehouden. Dat is volgens hem heel weinig. Daarom probeert hij zoveel mogelijk te sparen en weet hij vrijwel zeker dat hij door blijft werken tot zijn 75ste. Net zoals zijn oudste collega in Amstelveen. Voor hem een voorbeeld. “Echt knap, ze is boven de 70 jaar. Altijd vrolijk en aan het werk”, weet Him. Hij vervolgt: “Maar in alle eerlijkheid, ik weet niet hoe mijn toekomst eruitziet en wat ik dan precies ga doen. Wat ik wel wil, is al jarenlang mijn droom: met een boot de wereld rond, het Zwitserleven gevoel. Ik heb het al aangekondigd bij mijn collega’s: definitief; ik ga de Postcode Loterij een keer winnen.”