“Ik werd ontzettend gelukkig van kunstgaleries en merkte: dit wil ik ook”

460

Je hoeft niet op de kunstacademie te hebben gezeten om kunst te waarderen, maar hoe is het om in een kunstwinkel te werken? We spraken erover met Birgitte Heijnen van Luna Art in Venlo.

In een monumentaal vijftiende-eeuws pand in Venlo is Luna Art gevestigd. Tussen de ruim 500 jaar oude muren exposeert Birgitte Heijnen (59) het werk van 20 kunstenaars. Er hangen schilderijen, maar er staan ook beelden en objecten van keramiek en glas. “Omdat smaken verschillen, probeer ik een zo gevarieerd mogelijke collectie te presenteren. Ik vind het namelijk belangrijk om de galerie zo toegankelijk mogelijk te maken, want klanten hebben nog weleens drempelvrees.”

Kunstgaleries
Tot 2015 verbleef Birgitte in totaal 25 jaar in het buitenland. Toch was het op den duur fijn om terug te keren naar Nederland. “Hoewel ik geen kunstachtergrond heb, maar aan de Hogere Hotelschool in Maastricht ben afgestudeerd, heeft de wereld van de beeldende kunst mij altijd getrokken. Ik bezocht in al die jaren regelmatig verschillende galeries en besefte steeds meer: dit wil ik ook. Toen ik dat een keer tegen mijn man zei, was zijn reactie even duidelijk als mooi: nou, dan ga je dat toch doen?”

Keihard werken
Voor Birgitte kwam een droom uit, toen ze vier jaar geleden met Luna Art begon. “Het is geweldig werk, waarbij je voortdurend op zoek bent naar de juiste stukken, die ik op een zo interessant mogelijke manier wil tonen. In de avonduren en in het weekend breng ik de verkochte werken bij de mensen aan huis en hang het eventueel op. Daarnaast bezoek ik veel beurzen en musea. Mede door onze service is de galerie in de afgelopen jaren echt gegroeid. We doen bijvoorbeeld proefplaatsingen. Zo kunnen mensen eerst even een paar dagen tegen een schilderij aankijken, voordat ze het daadwerkelijk besluiten te kopen.”

Dit is het
Birgitte wordt gelukkig als ze mensen van kunst kan laten genieten. Dat ze een object of tekening zien en denken: wauw. “Vaak zijn klanten al langere tijd op zoek naar iets en willen ze echt het gevoel hebben van: dit is het. Als ze dan uiteindelijk iets vinden, word ik daar enorm gelukkig van. Ook de werkomgeving van dit bijzondere pand is absoluut geen straf.”