“Ik ben heel blij dat ik automatisch pensioen opbouw”

116
Esmaa Boulahfa

Voor de één is pensioen een ver-van-mijn-bedshow terwijl de ander al over een paar jaar stopt met werken. Jij&Wij magazine vroeg aan retailmedewerkers hoe zij over hun pensioen denken en hun dagen als pensionaris wensen in te vullen. Aan het woord: Esmaa Boulahfa (51), werkt bij een parfumerie in Den Haag.

“Cosmetica is echt mijn ding. Ik zie mijn werk daarom vooral als een hobby en blijf graag op de hoogte van alle ontwikkelingen. In de parfumerie waar ik werk, is elke dag anders: niet alleen de producten wisselen, maar ook de klanten. Je ziet steeds weer nieuwe gezichten en dat maakt het heel afwisselend. Natuurlijk hebben we ook vaste klanten. Sommigen komen speciaal voor mij naar de winkel omdat ze advies willen over skincare of parfum: mijn specialiteit.”

Zekerheid

“Omdat ik alleenstaand ben en geen dik salaris heb, lukt het me nauwelijks om geld opzij te zetten. Ik ben daarom heel blij dat ik automatisch pensioen opbouw. Het zal niet veel zijn, maar liever iets dan niets. Elke keer als ik een brief van het pensioenfonds krijg, word ik daar weer even aan herinnerd en gerustgesteld over mijn toekomst. Alle berichten berg ik netjes op in een map. Mocht ik me er op een gegeven moment in willen verdiepen, dan heb ik alles bij de hand.”

Grote droom

“Ik zie mijn werk als een verrijking van mijn leven. Als ik met pensioen ga, wil ik in deze branche blijven werken, alleen dan voor mezelf. Dat is zolang ik mij kan herinneren mijn droom. Geen grote zaak, maar een kleine, knusse parfumerie waar ik veel contact heb met klanten. Soms zie ik zulke mooie pandjes in Den Haag met beneden een winkel en boven een woning. Zoiets lijkt me geweldig! Ik zou overigens wel parttime willen werken en de zaak kunnen sluiten als ik dat wil, want vrijheid vind ik ook belangrijk. Een paar maanden per jaar op vakantie lijkt me heerlijk.”