“Het zou fijn zijn als ik na mijn pensioen op dezelfde voet verder kan leven”

452

Het duurde even voordat Matthijs Oude Voshaar (34) ontdekte wat hij wilde. Na de middelbare school deed hij de koksopleiding en werkte hij jaren in de horeca, om vervolgens de opleiding Pedagogisch medewerker te volgen. Totdat hij erachter kwam, dat dit ook niet op zijn lijf was geschreven. Nu zit hij al bijna zeven jaar op z’n plek bij Slijterij Wijnkoperij de Barrique in Borne.

De onregelmatigheid van de horeca was Matthijs na een jaar of tien een doorn in het oog, dus besloot hij dat het tijd werd voor een job met regelmatige werktijden. Daarna zien we wel weer verder, dacht hij. De vacature van Slijterij de Barrrique kwam langs en voordat Matthijs er erg in had, werd hij aangenomen en vlogen er zeven jaren voorbij.

Matthijs beschikt in de winkel over zijn eigen eiland, de afdeling gedistilleerd. Noem een likeur, cognac of whisky en de Zendenaar weet er inmiddels alles van. Geef hem vrijheid en diversiteit in zijn werk en hij is een gelukkig mens. “Ik kan ontzettend veel doen hier, dat bevalt top. Ik word serieus genomen en krijg volop verantwoordelijkheid. Daarbuiten vind ik klantcontact belangrijk. Ik maak altijd even een babbeltje en weet na al die jaren precies wie wat drinkt of lekker vindt. Ik denk dat het heel simpel is: een baan moet altijd boeiend blijven. Zolang er uitdaging is, vind ik het mooi.”

Liquorist
Om zijn drankenkennis te vergroten, is Matthijs in september gestart met een Liquoristenopleiding. Daar is hij tot juni van dit jaar zoet mee. “Hoewel ik inmiddels beschik over behoorlijk wat praktijkervaring, heb ik in feite geen vakdiploma’s. Daarom leek het mij interessant om me te verdiepen in de achtergrond van de dranken die ik verkoop op mijn afdeling. Over een aantal maanden mag ik mijzelf liquorist noemen. Hartstikke leuk, het is mij wel duidelijk geworden dat ik in de wereld van dranken wil blijven.”

Goed geregeld
Vier jaar geleden deed Matthijs voor het eerst een poging om zich verdiepen in zijn pensioen, toen hij met zijn partner een huis kocht. “Maar ik heb niet veel ontdekt, ik zou er meer de tijd voor moeten nemen. Want ik hoop dat ik tegen de tijd dat ik met pensioen ga op dezelfde voet verder kan leven. Het zou helemaal mooi zijn als er dan ook nog een vakantie of zelfs een tweede vanaf kan. Hoewel het allerbelangrijkst is, dat ik gezond blijf en in staat ben om dingen te kunnen ondernemen.”

Achtergrond
Matthijs woont samen met zijn partner in Zenderen, onderdeel van de gemeente Borne, zo’n drie kilometer bij zijn werk vandaan. Hij werkt vijf dagen in de week in de slijterij. Twee jaar geleden is deze verhuisd naar een compleet nieuwe en grotere locatie in Borne. Sindsdien heeft Matthijs al het gedistilleerde onder zijn hoede. Ook organiseert hij proeverijen. Zijn favoriet? Whisky.