“Het lijkt me lastig om na mijn pensioen niks te doen te hebben”

408

Pensioen: voor de één is het nog ver weg, terwijl de ander er al lang en breed over na heeft gedacht. We vroegen Roos Kukler (29), werkzaam bij Natur-el in Rotterdam, hoe zij erover denkt.

Nog maar heel even wachten. De zwangere Roos Kukler (29), woonachtig in Rotterdam, is eind februari uitgerekend. Afgelopen mei ging ze samenwonen met haar vriend, die al twee dochters van 11 en 5 jaar heeft. Nu verwachten ze hun eerste kindje samen.

Roos werkt, na drieënhalf jaar bij lingeriewinkel SuperBra, nu bij kledingwinkel Natur-el in de havenstad. Ze houdt van de persoonlijke aanpak van Natur-el en het team voelt als familie: “Hoewel wij allemaal hard werken, is het ook heel gezellig. Wij zorgen goed voor elkaar. Onze kracht is denk ik, dat wij eerlijk zijn naar klanten. Je zegt toch niet dat iets goed staat als dat niet zo is? Gewoon eerlijk zijn, met een vleugje humor erbij.”

Angst
Jaren geleden had Roos niet kunnen bedenken dat ze hier terecht zou komen. Op dat moment studeerde ze rechten. Tot haar spijt kon ze die studie niet afmaken, omdat ze een angststoornis ontwikkelde. “Fysiek kon ik het niet meer opbrengen om naar school te gaan. Simpele dingen als boodschappen doen, vond ik bijvoorbeeld lastig, naar een winkel als IKEA een bezoeking. Het idee dat je niet zomaar meer naar buiten kon, triggerde mijn angst. Het stofje in mijn hersenen die dat veroorzaakt, wordt bij mij op het verkeerde moment vrijgegeven. Hoewel ik gewoon helder kan nadenken, weet dat er niks aan de hand is, voelt dat in mijn lichaam heel anders. Tijdens mijn werk heb ik er overigens geen last van. Thuis ook niet. Sowieso gaat het nu een stuk beter. En wie weet pak ik mijn opleiding in de toekomst weer op.”

Extra spaarpotje
Pensioen? Iets voor oude mensen, zegt Roos. Nooit mee bezig. “Natuurlijk ontvang ik thuis altijd wel zo’n envelop, maar hoe het allemaal is geregeld? Geen idee. Ik weet dat er premie van mijn salaris wordt ingehouden, maar ik heb tot nu toe nog niet de interesse gehad om dat verder uit te zoeken.” Waar ze af en toe wél over nadenkt, is een extra spaarpotje. Al is dat vanwege de hoge huurprijzen momenteel onhaalbaar, zegt ze. “We zijn net gaan samenwonen en betalen ons scheel aan huur. Ik denk dat er veel mensen zijn die in deze tijd niet kunnen sparen. Toch zou ik in de toekomst, als er financieel gezien ruimte voor is, extra geld opzij willen zetten. Hoe dan ook, pensioen is nog lichtjaren ver weg. Daar ga ik mij op deze leeftijd echt niet druk om maken.”

Bezig blijven
Roos zit niet graag stil. Als ze met pensioen is, zou de Rotterdamse het leuk vinden om ergens vrijwilligerswerk te gaan doen. Iets voor iemand te kunnen betekenen. Of misschien gaat ze alsnog wel één of twee dagen in de week werken: als ze maar bezig kan blijven. “Het lijkt mij lastig om na mijn pensioen niks te doen te hebben. Ik wil me nuttig voelen. Natuurlijk kun je een hobby voor jezelf zoeken, maar ik denk dat je juist fit blijft door je ergens bij aan te sluiten of iemand te helpen.”

Achtergrond
Toen Roos noodgedwongen met haar studie rechten moest stoppen, werkte ze een tijdje niet. Daarna ging ze aan de slag bij SuperBra in Rotterdam, om vervolgens bij kledingwinkel Natur-el terecht te komen. Lange tijd combineerde Roos beide banen, waardoor ze zes dagen in de week werkte. Dat werd haar toch iets te veel. Daarom stopte ze een paar maanden geleden bij SuperBra en focust ze zich nu volledig op Natur-El en binnenkort haar kindje.