“Het liefst zou ik naar Mexico willen gaan, dat was de reis van mijn leven”

366

Voor de één is pensioen nog heel ver weg, terwijl de ander over een paar jaar stopt met werken. Jij&Wij vroeg horecamedewerkster Tiffany hoe zij erover denkt.

Omdat haar moeder gek is op Tiffany lampen uit de Art Deco-tijd wordt Tiffany van Elliswijk (30), Tiffany genoemd. Was ze als jongen op aarde gekomen dan had de naam John op het geboortekaartje geprijkt, vertelt de horecamedewerkster van Tuincentrum Ockenburgh in Den Haag. Vanaf 2016 werkt ze in de lunchroom van het tuinbedrijf. “Ontzettend leuk werk, alhoewel ik eigenlijk als banketbakker ben opgeleid, voel ik mij als horecamens hier helemaal thuis.”

Voordat Tiffany werd aangenomen bij Tuincentrum Ockenburg werkte ze bij de Haagse banketbakkerij Maison Kelder en op de patisserie-afdeling van Hotel des Indes aan het Lange Voorhout. Ook stond ze geruime tijd achter de toonbank van Klink & Englebert, een bakkerswinkel in Voorburg. Rondom de kerstperiode mist ze die tijd nog weleens: “De grote aantallen stollen en kerstkransen, de lange dagen die je maakte, op kerstavond was je geknakt. Maar het er samen naar toewerken, was mooi om te doen.”

Gescheiden
Na haar scheiding heeft Tiffany een tijdlang bij haar moeder in Leidschendam gewoond. Zodra het kon verhuisde ze terug naar Den Haag, het Laakkwartier. Daar woont ze met haar zesjarige zoontje Dyano. En omdat ze bij de bakkerswinkel geen vast contract kreeg, werd ze door vrienden bij Tuincentrum Ockenburgh gewezen op de vacature horecamedewerker lunchroom. “De ene dag maak ik koffie en de andere dag broodjes. Eigenlijk doe ik hier alles. Ik bak zelfs weer taarten. Absoluut favoriet bij de klanten is de ouderwetse appeltaart. Daarnaast loopt de carrot cake en de red velvet goed. Net als de uitgebreide kaart met luxe belegde broodjes.”

Contact met klanten vindt Tiffany veruit het leukste van haar baan. Ze ziet veel eenzame ouderen, die door de coronamaatregelen het bezoekje aan het tuincentrum hebben gemist. Nu komen ze weer regelmatig een praatje maken. “Deze mensen ken je inmiddels door en door en je weet wat er speelt in hun leven. Het is heel dankbaar om ze met een goede kop koffie en een lekker gebakje te mogen verwennen.”

Rustig vaarwater
Hemelbestormende dromen over een glanzende carrière koestert Tiffany niet. Waar ze nu zit, krijgt ze veel verantwoordelijkheid en het is goed zoals het is. Op den duur zou ze wel meer leiding willen geven. “Het lijkt mij een mooie uitdaging iedereen aan te sturen en ervoor te zorgen dat de toko draait en de omzet stijgt. Maar ik weet niet of dat voor mij nu de juiste zet is, omdat ik twee jaar geleden ben gescheiden en we eindelijk in rustig vaarwater zijn beland.”

Pensioen is voor Tiffany nog helemaal een ver-van-mijn-bed-show. “Heel eerlijk, ik heb geen idee. Ik weet dat ik pensioen opbouw en er bedragen zijn overgeschreven toen ik van baan ben gewisseld, maar hoeveel dat is, weet ik niet. Het zal per maand om een paar tientjes gaan. Lang niet genoeg om straks van te leven. Dan heb je het inkomen nodig wat je nu hebt. Maar goed, ik ben al blij met een mooi huisje om in te wonen en een vakantie op z’n tijd. Het liefst zou ik verre reizen willen maken. Naar Mexico of Ibiza. Samen met mijn zoon. Mexico is een prachtig land. Daar ben ik een keer geweest. Het was de reis van mijn leven. Maar nu eerst maar eens bouwen aan iets moois, want er is veel onrust in ons leven geweest en ik heb inmiddels wel geleerd, dat niet alles loopt zoals je wilt.”