“Het is gezond om je te omringen met mensen die kritiek geven” – Interview Selma Gouderjaan

982

Selma Gouderjaan (34) vindt het te zot voor woorden dat er in het bestuur van het Pensioenfonds Detailhandel geen vrouw zit. Per 1 juli 2019 brengt ze daar in hoogsteigen persoon verandering in. Haar ambitie: ”Ik wil dat meer jongeren zich voor hun pensioen gaan interesseren.”

Voor de meeste jongere werknemers staat pensioen nog heel ver van hun bed. Hoe komt het dat jij wel geïnteresseerd bent en zelfs bestuurder wordt?
“Net zoals veel andere jongeren op mijn leeftijd, wist ik bijna niks van pensioen. De mensen om mij heen, waarschuwden dat het een stoffige en saaie wereld zou zijn. Maar dat werd ook geroepen toen ik met mijn studie Fiscaal Recht begon. Blijkbaar heb ik een belangstelling voor ‘so called’ stoffige werelden.”

En?
“Ik was blij verrast toen Henk van der Kolk (werknemersvoorzitter van Pensioenfonds Detailhandel, red.) mij enthousiast meenam in zijn verhaal over het fonds, vertelde over de ambities en hoe het werkt in het bestuur. Dat ze op zoek waren naar een enthousiaste jonge vrouw die zou zorgen voor een andere dynamiek en kijk op de dingen. Het was voor mij het eerste signaal dat ik dacht ‘dit kan interessant worden’.”

Wat gaf de doorslag?
“Klinkt misschien gek, maar het magazine Jij & Wij. Dat is het tijdsschrift voor de deelnemers aan Pensioenfonds Detailhandel. Je zou het nooit bij een pensioenfonds verwachten… Fris, praktisch, persoonlijk. Ik dacht, dit fonds beweert niet alleen dat ze anders is, maar laat het ook zien.”

Ton Meijs, lid van de Raad van Toezicht, noemt in een interview elders in deze krant dat er nog meer werk moet worden gemaakt van het diversiteitsbeleid van het fonds. Concreet: Meer jonge vrouwen en mannen in het bestuur.’
“Daar ben ik het mee eens. Het bestuur dient een juiste afspiegeling te zijn van de achterban. Er werken heel veel vrouwen in de detailhandel. Het is eigenlijk te zot voor woorden dat er nog geen vrouw in het bestuur zit.”

Wat is jouw beeld bij het bestuur van het fonds?
“Er worden duidelijke afwegingen gemaakt en discussies gevoerd. Soms gaat dat hard tegen hard, maar daarmee kom je wel tot een afgewogen besluit.”

Anders dan veel studiegenoten heb jij na je studie Fiscaal Recht niet voor een carrière gekozen bij één van de grote accountantskantoren, maar voor de vakbond FNV. Waarom?
“Ik wist tijdens mijn studie al dat ik het niet zag zitten om bij The Big Four te werken (KPMG, PWC, Deloitte of EY, red). Als je daar naar de top wilt, moet je de strijd aangaan met collega’s en daar komt heel veel ellebogenwerk bij kijken. Niks voor mij. Dat ik voor de vakbond heb gekozen, is toeval. Ik kende de bond eerlijk gezegd niet. Via mijn vriend, die er als jurist werkte, kreeg ik een bijbaantje als juridisch adviseur. Na mijn studie ben ik blijven hangen.”

Zou jij je willen omschrijven als een echte vakbondsvrouw?
“Er zijn collega’s, jong en oud, die het fijn vinden om in hun vrije tijd met
veel gelijkgestemden op te trekken. Dat ligt voor mij anders. Ik vind het belangrijk dat mijn omgeving divers is en commentaar geeft op de vakbond. Het is verstandig om je te omringen met mensen die kritiek durven geven, daardoor blijf je fris en scherp.”

Is dat niet het probleem van de vakbond? Jongeren voelen zich niet aangetrokken en de bond vergrijst. Is er überhaupt nog wel een vakbond nodig?
“Absoluut, vooral in de detailhandel, waar mensen voor minimale lonen en flexibele contracten werken. Hoe vaak ik niet hoor dat medewerkers bij een werkgever moeten vertrekken, terwijl ze het liefst hadden willen blijven… Men lijkt te accepteren dat er geen vaste contracten meer worden gemaakt.”

Op je visitekaartje van de FNV staat Bestuurder Handel. Wat betekent dat?
“Ik behartig het collectieve belang van onze leden in de wereld van de drogisterijen en bij Ahold. Geen dag is eigenlijk hetzelfde. De ene keer onderhandel ik over cao’s, of een sociaal plan, en de andere dag geef ik persoonlijke begeleiding aan onze kaderleden.”
Als collega’s jouw werkwijze in een paar woorden zouden mogen samenvatten, wat zullen ze dan noteren?

Welke rol zie je voor jezelf weggelegd als bestuurder bij Pensioenfonds Detailhandel?
“Ik wil ervoor zorgen dat meer jongeren interesse gaan krijgen voor hun pensioen. Daar moet echt wat aan gebeuren. Mijn leeftijdsgenoten, die carrière maken, volop jobhoppen, heb ik nog nooit horen praten over hun pensioen. Laat staan of dat goed geregeld is.”