“Het geeft voldoening om iemand een zetje in de goede richting te geven”

463

Maar liefst 310.000 werknemers bouwen pensioen op bij Pensioenfonds Detailhandel. Wie zijn deze mensen? En wat doen ze binnen de detailhandel? In deze rubriek vertellen deelnemers over hun werk, drijfveren en plannen voor de toekomst. Jessica Verhulsdonck (41) is filiaalleider bij kringloopwarenhuis Het Goed in Nijmegen.

Bij een kringloop denk je toch al gauw aan muffe kleding en ouwe meuk.
“Dat is echt een vooroordeel. Bij ons in de winkel ruikt het fris, heeft alles een vaste indeling en presenteren we de items in leuke setjes. We noemen onszelf daarom geen kringloopwinkel, maar een kringloopwarenhuis.”

Ben je altijd al van de tweedehandsjes geweest?
“Absoluut niet, haha. Toen ik via mijn leerwerktraject van de gemeente Nijmegen bij Het Goed moest solliciteren, dacht ik: dat is niets voor mij. Maar eenmaal op gesprek, kreeg ik zo’n warm onthaal dat ik enthousiast werd. Bovendien zag ik volop doorgroeimogelijkheden. Tegen de bedrijfsleider heb ik gezegd dat ik ooit op zijn stoel zou zitten. Nou, dat is gelukt!”

Waarom is het zo fijn om bij Het Goed te werken?
“Naast het vaste team, werken er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: van taakstraffers tot personen die in een leerwerktraject zitten zoals ik destijds. Dat ik iemand een zetje in de goede richting kan geven of kan helpen om zichzelf te ontwikkelen, geeft heel veel voldoening. Daarbij is de werksfeer fijn: iedereen voelt zich hier veilig en op z’n plek.”

Wanneer ben je in je element?
“Als ik keihard aan het werk ben tussen de mensen op de winkelvloer én als ik medewerkers kan meenemen in mijn enthousiasme.”

En wat is voor jou een moetje?
“Kantoorwerk! Ook het afscheid nemen van collega’s doe ik niet graag. In die paar maanden dat iemand hier zit, bouw je toch een band op. Helemaal als diegene door een moeilijke periode gaat en je daar veel van hebt meegekregen. Het liefst zou ik iedereen in dienst nemen, maar helaas kan dat niet.”

Word je weleens in de verleiding gebracht om iets te kopen?
“Als er een spel binnenkomt als ‘Raad je plaatje’ dan móet ik dat hebben. Inmiddels staat de hele zolderverdieping vol jeugdsentiment. Maar ook ons interieur komt grotendeels uit de winkel. Dat had ik voordat ik hier aan de slag ging, nooit kunnen bedenken.”

Je werkt inmiddels dertien jaar bij Het Goed. Gaat het niet vervelen?
“Nee, want geen dag is hetzelfde. Niet alleen de klanten en collega’s wisselen; ook de spullen die voorbijkomen. Het ene moment geeft iemand een product af waar een mooi verhaal achter zit en het volgende moment wordt er een gouden tand, kunstgebit of dildo ingeleverd. Vaak ontdek je dat soort items pas in de doos als diegene al weg is, haha. Ook de afwisseling in mijn werkzaamheden is fijn: ik run een winkel én ben maatschappelijk bezig.”

Dus over tien jaar werk je hier nog?
“Dat durf ik niet te zeggen, maar ik hoop het wel. Ik kan me in elk geval niets voorstellen bij een kantoorbaan, waarbij je elke dag tussen dezelfde mensen zit.”

En als we nog verder vooruitkijken: ben je al bezig met je pensioen?
“Eigenlijk niet, want ik vind mezelf nog relatief jong. Bovendien kan alles tegen die tijd anders zijn. Ik zie het allemaal wel over een jaar of twintig.”