Goede beleggingsresultaten in duurzaam vastgoed

1026

1. 800 miljoen euro in duurzaam vastgoed 
Het pensioenfonds investeert circa 800 miljoen euro in vastgoed, waarvan ongeveer de helft is geïnvesteerd in publiek vastgoed. Dat gebeurt via een beursgenoteerd fonds op de effectenbeurs.

2. 200 miljoen euro in de Verenigde Staten
Dit beursgenoteerde fonds bestaat uit over de wereld verspreide winkels, kantoren
en woningen. Meer dan de helft daarvan (52 procent) staat in de Verenigde Staten. Dat komt neer op een investering van 200 miljoen euro. Daarnaast belegt het pensioenfonds in het Verenigd Koninkrijk, Hongkong en Australië.

3. Dagkoersen
Omdat het fonds beursgenoteerd is, kun je, net als bij aandelen, ieder moment van de dag aan- of verkopen en is het, zoals dat in vakjargon heet: een ‘liquide belegging’.

4. Overgroot deel in woningen
De andere circa 400 miljoen euro (van 800 miljoen euro) heeft het pensioenfonds geïnvesteerd in niet beursgenoteerde, Nederlandse vastgoedfondsen. Dit zijn grotendeels woningen, ook wel privaat vastgoed genoemd.

5. Extra investering 50 miljoen in Nederlandse winkelgebieden
Sinds 1 juli 2018 investeert het pensioenfonds 50 miljoen euro extra in hoogwaardig Nederlands winkelvastgoed. De portefeuille bestaat uit winkels met jarenlange stabiele huuropbrengsten en een aantrekkelijke waardeontwikkeling. De ondernemingen bevinden zich in de meest populaire Nederlandse winkelgebieden.

6. Duurzaam vastgoed 
Het pensioenfonds heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom is het sinds 2011 aangesloten bij de Global Real Estate Sustainability Benchmark (kortweg GRESB). GRESB is een onafhankelijke, wetenschappelijk referentiemethode, waarmee het duurzaamheidsbeleid van vastgoedfondsen en – beleggingen wereldwijd beoordeelt.

7. Hoge score op duurzaamheid
De vastgoedportefeuille van het pensioenfonds scoort met 74 punten ruim boven de gemiddelde GRESB-score van 63. De totale vastgoedportefeuille behaalt zelfs op alle zeven onderdelen een hogere score dan gemiddeld.

Illustratie: Jasmijn Evans / Artbox