Geven we betekenis genoeg?

1786

Vraag jij je ook wel eens af: ‘Wat moet ik met al die materiële zaken en hoe kan ik meer betekenis geven aan mijn leven?’ Dat is niet gek. Mensen gaan bewuster consumeren en verwachten andere koopervaringen.

Jij, ik, en zeker de gasten in de winkel, kijken anders naar het leven en daarmee veranderen tradities en gewoontes. Het gaat minder om spullen (die hebben we genoeg) maar meer om wat ze betekenen voor ons als gebruikers. Als wij ons in de winkel niet welkom voelen, niet begrepen worden, of we zien dingen die ons niet bevallen, dan gaan we direct weg.

Dit is de reden waarom mensen (bewust of onbewust) kritischer zijn en vaker overwegen of ze wel of niet willen kopen, lenen of huren. Daarom wordt er beter nagedacht over hoe producten gemaakt zijn. Steeds vaker krijgen producten een tweede leven (iemand anders gaat het gebruiken) omdat we circulair gaan denken. Een groeiend aantal mensen voelt zich niet lekker bij zoveel bezit en wil maar wat graag ‘ontspullen’.

Onze aarde kan onze groei amper verwerken. We verbruiken teveel energie en grondstoffen, om maar te zwijgen over de vervuiling van ons milieu. Bedrijven willen en moeten hun verantwoordelijkheid nemen en ook zij geven meer betekenis aan producten. Een heel groot thema dat op ons afkomt is ‘inclusiviteit’ dat staat voor ‘iedereen telt’. Wil je er meer over lezen? Deze denklijn maakt dat organisaties minder top down beslissen, zaken anders organiseren en mensen meer (gelijke) kansen geven.

Het is van belang dat je weet waarom je jouw producten aanbiedt. Want zo gauw kopen doen klanten niet zomaar. Voor jou als medewerker ligt er een mooie taak. Jij kunt betekenis geven aan hoe je dingen doet en uitleggen waar het bedrijf waar je werkt voor staat en hoe ze dingen ziet. Heerlijk dat je zoveel digitale mogelijkheden hebt om dat uit te leggen en daar met je klanten over kunt communiceren. Ga de dialoog aan en maak er iets betekenisvols van!

PS We moeten het online kopen ook veel bewuster gaan doen, die achterlijke hoeveelheden retourzendingen dat kan niet meer. Wat betekent dat wel niet voor ons allemaal?